Stadion de Vliert van FC Den Bosch.

Foto Merlin Daleman

Nog steeds weet FC Den Bosch niet of de overname doorgaat

Paul van der Kraan Directeur Paul van der Kraan wacht al acht maanden op groen licht voor de overname van FC Den Bosch door de Georgiër Kakhi Jordania. Wéér uitstel? „Dit is rampzalig.”

Midden in de hete zomer van 2018, als het Nationaal Hitteplan wordt aangekondigd, is er verrassend voetbalnieuws. De noodlijdende eerstedivisieclub FC Den Bosch heeft een nieuwe eigenaar. Het is de Georgiër Kakhi Jordania, 24 jaar oud, en zoon van voormalig Vitesse-eigenaar Merab Jordania. Hij zal 99,9 procent van de aandelen van FC Den Bosch overnemen.

Een zinnetje in de berichtgeving leest als een detail: „Volgens de geldende reglementen moet de KNVB nog wel goedkeuren.” Duurt een week of acht, denkt Den Bosch-directeur Paul van der Kraan dan. Hij voorziet geen problemen.

Toch zit Den Bosch aan het begin van de lente van 2019 nog steeds in de wacht. Hoewel de licentiecommissie van voetbalbond KNVB afgelopen donderdag bijeenkwam, is de club wederom medegedeeld dat er nog geen uitsluitsel kan worden geven over de overname, na acht maanden onderzoek. Volgens de vertrekkende directeur Van der Kraan – hij werkt vanaf volgende week bij FC Twente – duurt het onderzoek zo lang, omdat de nieuwe regels op basis waarvan de KNVB aanstaande clubeigenaren controleert, te traag zijn. „Dit is een verloren seizoen voor de organisatie van FC Den Bosch. We hebben een jaar stilgestaan.”

Sinds zomer 2018 moet de KNVB vooraf toestemming verlenen als iemand meer dan 25 procent zeggenschap wil krijgen binnen een club. De bond scant potentiële aandeelhouders om te voorkomen dat ze zwart geld in het Nederlandse voetbal investeren en om te kijken of ze voldoende middelen hebben om de continuïteit van de club te waarborgen. De licentiecommissie betaald voetbal, een onafhankelijk orgaan van leden met juridische en financiële expertise, voert de controle uit. Voorheen gebeurde dit achteraf en kon door de KNVB een overname niet worden tegengehouden. FC Den Bosch was de eerste club in Nederland die te maken kreeg met de nieuwe regels.

Mede doordat deze casus zo lang duurt, gaat de KNVB de regels veranderen. Dat bevestigt Mark Boetekees, bestuurssecretaris van de KNVB, na vragen van NRC. Zo moet er sneller onderzoek gedaan kunnen worden door direct een extern accountantskantoor in te schakelen. Hij zou het mooi vinden als een onderzoek binnen drie maanden wordt afgerond, maar wil geen keiharde deadline opnemen, omdat het onderzoek van te veel facetten afhankelijk zou zijn.

Jordania zou inmiddels al tussen de twee en drie miljoen euro in de club hebben geïnvesteerd. Den Bosch krabbelde uit de middenmoot naar de vierde plaats en speelt straks in de play-offs voor promotie. Van der Kraan, eerder betrokken bij de overnames van Vitesse en Fortuna Sittard, voerde intussen een bureaucratische strijd. „De licentiecommissie vroeg om een enorme lijst aan gegevens over Jordania. Vijf ordners vol. Omdat wij de eerste club zijn die op deze manier onderzocht werd, had ik het gevoel dat ze het extra kritisch wilden doen.”

Weer uitstel. Wat vindt u daarvan?

„Moet ik die vraag echt nog beantwoorden?”

Hoe beoordeelt u de licentiecommissie?

„Het gaat hier om de overname van een voetbalclub met een begroting van een paar miljoen euro. Dat is een MKB-bedrijf. Op 24 juli vorig jaar hebben we de koopovereenkomst getekend, daarvoor was de KNVB al op de hoogte. Dan moet het toch binnen een paar maanden geregeld kunnen zijn? Maar van de licentiecommissie kreeg ik een keer per maand een brief terug. Het zijn vrijwilligers, mensen die hier niet fulltime mee bezig zijn.”

Lees ook: Oliedollars worden langzamerhand onvermijdelijk

Waarom zijn de statuten veranderd?

„Bij de overnames van verschillende clubs [ADO Den Haag, Vitesse] zijn vragen gerezen waarna iedereen het erover eens was dat de reglementen gewijzigd moesten worden. Men wilde graag naar een toetsing vooraf in plaats van achteraf. Ben ik het mee eens. Draai het maar eens terug als een club is verkocht.

„Toch kun je niet zeggen dat de regels werken, als je ziet hoe lang dit nu duurt. Juristen van meerdere clubs zijn betrokken geweest bij de regelwijziging, maar ik denk dat zij amper weten hoe zo’n proces in de praktijk werkt. Ik krijg er het beeld van studeerkamergeleerden bij.”

Uiteindelijk schakelde de licentiecommissie accountantskantoor Grant Thornton in. U dacht dat zij er in enkele weken uit zouden zijn.

„Wij hebben alle gegevens netjes aangeleverd. Na vier maanden werd gezegd: we laten Grant Thornton onderzoek doen. En dat onderzoek heeft ook drie maanden geduurd. Mijn interpretatie is dat ze dat gedaan hebben vanwege een onderbuikgevoel. Zo van: die Kakhi is wel heel jong, laten we toch onderzoeken waar zijn geld vandaan komt.”

Kakhi Jordania is eigenaar van het Russische bedrijf Oil Energy Group. Volgens Van der Kraan haalt hij daar voornamelijk zijn inkomsten uit. „Hij heeft die start-up gekocht en daar een aardige slinger aan gegeven. Als je een miljoenenomzet hebt, geeft mij dat wel vertrouwen dat het een aardig bedrijf is.”

Heeft u hem gecheckt?

„Hij heeft zijn cv ingeleverd en alle vragen beantwoord die ook vanuit de licentiecommissie aan hem gesteld zouden worden. Deze antwoorden hebben we met hem doorgenomen. Maar we hebben geen bedrijf ingehuurd om hem of zijn bedrijf helemaal te analyseren. Dat zou ik in de toekomst anders doen, om eventuele vervolgvragen voor te zijn.”

Er is weinig over hem te vinden.

„Is dat zo? Ik heb Kakhi gewoon gevraagd wat ik wilde weten. En daar heb ik antwoord op gekregen.”

Hij zou in Engeland en Zwitserland gestudeerd hebben. Weet u waar?

„Ja, dat stond in zijn cv. Kakhi wil graag op de achtergrond blijven, dus het is niet aan mij om dat te openbaren. Iemand mag toch anoniem door het leven gaan?”

Specifieke informatie over hem is wel gedeeld met accountantskantoor Grant Thornton.

„Ja, en dat ging best ver. Hoe hij geld heeft verdiend, waar het vandaan komt, of hij dividend krijgt, waar het geld vandaan komt waarmee hij zijn bedrijf heeft gekocht. Als ik naar mezelf kijk, weet ik niet of ik dat zomaar zou willen delen. En dan zeggen ze: dit is goed, dat is goed, maar we willen onderzoek doen naar dat andere aspect.”

Kakhi Jordania op de tribune bij FC Den Bosch. Foto VI Images

Op een onderdeel was er dus twijfel. Welk onderdeel?

„Bij FC Den Bosch was er geen twijfel. Kennelijk wel bij de licentiecommissie. In mijn ogen was dat niet op basis van harde feiten.”

Wij begrijpen dat de licentiecommissie vindt dat jullie te lichtvaardig over de deal hebben gedacht, te opportunistisch.

„Dat is absoluut niet het geval. We hebben het overnameproces zeer zorgvuldig aangepakt, mede omdat de reglementen net waren veranderd. Ik blijf erbij dat alles wat we hebben aangeleverd ruim voldoende was om een besluit te nemen. Dat zij vervolgens kiezen voor ander onderzoek is hun goed recht, maar daardoor zijn we nu al vier maanden verder. Kan in mijn ogen de helft korter.”

Snapt u dat Jordania scepsis losmaakt? Het is opmerkelijk dat iemand van 24 een club koopt.

„Gezien de feiten over zijn bedrijf die ik onder ogen heb gekregen, heb ik die scepsis niet.”

Welke gevolgen heeft dit proces voor de club?

„Alle bedrijfsprocessen liggen stil. Je kunt niks doen. We moesten bijvoorbeeld voor 14 maart een optie lichten van een speler. Dat kon niet, want we wisten niet of we een nieuwe eigenaar zouden krijgen en dus voldoende geld hebben. De hoofdtribune anders indelen, kunstgras vervangen door echt gras, het stadion kopen, de organisatie uitbouwen; alles hebben we voor ons uitgeschoven.”

En intussen stijgen de juridische kosten.

„Het is niet normaal wat we kwijt zijn aan juristen, accountants en notarissen. Dat gaat om meer dan een ton. Dat is het tienvoudige van wat een club als Den Bosch daar normaal aan kwijt is. Er heeft een handvol sponsoren opgezegd. Mensen die ons al jaren sponsoren, vragen wat er aan de hand is, waarom het zo lang duurt. Ze denken: waar rook is, is vuur. Ik heb ze geprobeerd te overtuigen, maar deze acht maanden zijn een heel slecht signaal. En het is niet zo dat de KNVB zegt: als je sponsors afhaken, vergoeden wij dat.”

Leidt dat tot extra schuld voor de club?

„Kakhi Jordania heeft ons een achtergestelde lening verstrekt. Daardoor hebben we nu een spelersgroep die we anders nooit hadden kunnen betalen. Via die lening betalen we ook de juristen, accountants en notarissen. Ja, eigenlijk betaalt Kakhi mee om zijn eigen doopceel te lichten. Dat is ironisch, daar kun je om lachen, maar ik ben daar niet enthousiast over. Het is gewoon heel vervelend.”

Hoe gaat Jordania daar mee om?

„Zeer rustig. Al kan dat ook de buitenkant zijn. Ik denk dat hij van binnen vloekt.”

Van der Kraan blijft ook positief. „Als ik zie wat er dit jaar al is gebeurd in Den Bosch: we zijn weer talk of town. Er zitten soms 5.500 mensen op de tribune, voor ons is dat veel. Succes is in Den Bosch nooit structureel geweest, het was promoveren en dan weer degraderen. Als Kakhi de aandelen definitief overneemt, kan je gaan bouwen aan een team, een organisatie en een jeugdacademie.”

U vertrekt met een goed gevoel?

„Nee, het euforische gevoel van de overname is al lang weg. Het was echt niet leuk hier de afgelopen maanden. Volgende week vertrek ik naar Twente, maar Den Bosch heeft nog steeds niet definitief een nieuwe eigenaar. Acht maanden onderzoek is voor een club als Den Bosch rampzalig. De KNVB is onze belangenorganisatie. Daar heb ik het afgelopen jaar niks van gemerkt.”