Denk krijgt toch Statenzetel in Flevoland

De definitieve verkiezingsuitslagen worden deze maandag vastgesteld. De zetel voor Denk in Flevoland gaat ten koste van het CDA, dat nu drie zetels krijgt.

Denk-fractievoorzitter Tunahan Kuzu brengt afgelopen woensdag zijn stem uit bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap.
Denk-fractievoorzitter Tunahan Kuzu brengt afgelopen woensdag zijn stem uit bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap. Foto Robin Utrecht/ANP

De partij Denk krijgt krijgt toch een Statenzetel in de provincie Flevoland. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag van die provincie, die maandag werd vastgesteld. De zetelwinst van Denk gaat ten koste van het CDA, dat nu drie zetels in de Provinciale Staten krijgt, twee zetels minder dan nu.

Ook in Zuid-Holland wordt een zetel gewisseld, blijkt uit de definitieve uitslag: daar krijgt de VVD er één zetel bij, ten koste van de PvdA. VVD komt daardoor uit op tien zetels. De PvdA op vier. De grootste partij in Zuid-Holland is Forum voor Democratie met elf zetels.

Groningen is de derde provincie waar iemand anders dan aanvankelijk gedacht op een zetel komt. Na de voorlopige uitslagen leek de Partij voor de Dieren twee zetels te krijgen, maar een van deze gaat na de hertelling toch naar Forum voor Democratie.

Landelijk partijleider en Tweede Kamerlid Thierry Baudet was lijstduwer voor FvD in de provincies Zuid- en Noord-Holland, net als Denk-leider Kuzu. Beiden werden in Zuid-Holland voor hun partij met voorkeursstemmen verkozen. Baudet kreeg 77.000 stemmen en nam ongeveer een op drie FvD-stemmen in Zuid-Holland voor zijn rekening. Kuzu was met ongeveer 10.000 stemmen goed voor bijna een kwart van de stemmen op Denk.

In Noord-Holland zijn geen veranderingen ten opzichte van de voorlopige verkiezingsuitslag. Ook daar werd Baudet, die als lijstduwer op plaats 21 stond, met voorkeurstemmen verkozen. De Amsterdamse fractievoorzitter Annabel Nanninga, op plaats 15, werd eveneens verkozen. Of zij haar zetel zal innemen, is nog onduidelijk.

FvD-Tweede Kamerlid Theo Hiddema werd vorige week woensdag met 20.000 voorkeursstemmen verkozen in de Provinciale Staten van Limburg, zo bleek maandag. Ook in Friesland is hij verkozen, met ruim 8.300 voorkeursstemmen. Hiddema, geboren in Friesland en woonachtig in Maastricht, zegt tegen persbureau ANP af te zien van beide zetels.

Henk Otten, namens Forum voor Democratie in mei lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, werd in de provincie Drenthe met voorkeursstemmen gekozen. Forum haalde zes zetels in de provincie. Otten heeft inmiddels bekendgemaakt dat hij zijn zetel niet inneemt, meldt RTV Drenthe. Hij stelt dat zijn komende werk in de Eerste Kamer “al zijn energie vereist”. Otten stond ook in Noord-Holland op de kieslijst.

Boerin Bertie

In Zeeland eindigde Bertie Steur, beter bekend als boerin Bertie van het tv-programma Boer Zoekt Vrouw, met ruim 1.500 voorkeursstemmen als tweede op de lijst van de Partij voor Zeeland. Steur is van plan haar zetel in te nemen, zegt ze tegen RTL Boulevard. In Gelderland, Zeeland, Drenthe en Friesland veranderde de zetelverdeling niet ten opzichte van de voorlopige uitslag van vorige week.

In Overijssel is geen grote verschuiving waar te nemen. In deze provincie is de definitieve zetelverdeling precies hetzelfde als op basis van de prognose verwacht was. Het CDA is met negen zetels het grootst, gevolgd door het FvD en de VVD (beide zes zetels).

De centrale stembureaus van elf provincies hebben maandagochtend in openbare zittingen de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week woensdag vastgesteld. Het stembureau van de provincie Noord-Brabant stelde de uitslag afgelopen vrijdag al vast. Ook daar waren geen veranderingen.

Er is geen beroep meer mogelijk tegen de vaststelling van de verkiezingsuitslag. Wel kunnen het centraal stembureau of de provinciale staten zelf besluiten tot een hertelling. Dit kan alleen als “een ernstig vermoeden” bestaat van telfouten.