Delegatie uit Pyongyang terug in Koreaans overlegkantoor

Vorige week haalde Noord-Korea zijn afvaardiging nog onverwachts naar huis. Of het land nu van die beslissing is teruggekomen, is nog onduidelijk.

Auto's met de Zuid-Koreaanse officials zijn maandag op weg naar het overlegkantoor in de Noord-Koreaanse grensplaats Kaesong.
Auto's met de Zuid-Koreaanse officials zijn maandag op weg naar het overlegkantoor in de Noord-Koreaanse grensplaats Kaesong. Foto AFP

De afvaardiging uit Noord-Korea is maandag teruggekeerd naar een kantoor voor overleg met Zuid-Korea in een grensplaats tussen de twee landen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Vrijdag trok Pyongyang zijn delegatie nog onverwachts terug.

Volgens Seoul verschenen maandag vier of vijf Noord-Koreaanse diplomaten in het kantoor in de Noord-Koreaanse grensplaats Kaesong. Of Noord-Korea binnenkort zijn volledige tienkoppige delegatie terugstuurt, is onduidelijk. Het land heeft zich nog niet over de zaak uitgelaten.

De Noord-Koreaanse functionarissen lieten hun Zuid-Koreaanse collega’s vorige week zonder opgaaf van reden weten dat ze “van hogerhand” de opdracht hadden gekregen naar huis te komen. Een paar uur eerder hadden de Verenigde Staten voor het eerst nieuwe sancties opgelegd aan Pyongyang na het stuklopen van de top tussen president Trump en Kim Jong-un in Vietnam vorige maand. President Trump trok de maatregelen overigens snel weer in.

Lees meer over hoe het verder moet na de mislukte top in Hanoi: Hoop op deal Trump en Kim blijft leven

Tegenslag

Het in september geopende verbindingsbureau biedt de Korea’s de mogelijkheid om 24 uur per dag rechtstreeks met elkaar in gesprek te gaan. Voorheen verliep overleg tussen de twee landen, die formeel nog altijd met elkaar in oorlog zijn, vooral via de telefoon of via de fax.

De terugtrekking van de delegatie was een tegenslag in het toenaderingsproces tussen Noord- en Zuid-Korea, dat rond de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang begon. Ook de relatie tussen Noord-Korea en de VS - de grote bondgenoot van Seoul - lijkt sinds de top in Hanoi enigszins verslechterd. Eerder deze maand zei een hoge functionaris van het Kim-regime bijvoorbeeld dat Noord-Korea erover denkt verder te gaan met zijn kernwapen- en rakettests.