De stabiliteit is weer terug bij FC Twente

Voetbal FC Twente, met afstand koploper in de eerste divisie, is door de zege op Go Ahead Eagles weer een stap dichter bij promotie.

Foto Ron Jonker

Het spel is van dien aard dat hij bij elke andere club nog wel eens achter zijn oren zou hebben gekrabd of het wel zo’n geslaagde beslissing was om de stranden bij Sydney in te ruilen voor de Keuken Kampioen Divisie. „Het lijkt hier soms wel Engelse eerste divisie, jaren negentig”, zegt Wout Brama. Dat is, zeg maar, niet echt zijn ding.

Maar het is FC Twente, dus zei Brama (32) ‘ja’ toen zijn club vorig jaar april na de degradatie vroeg om terug te komen. En hij heeft nog geen moment spijt – al houdt het voetballend niet over. „Dat vind ik heel jammer, ik gun het publiek meer. Maar het zit er niet in.” Met een grijns op zijn gezicht: „Tja. Sorry.”

De terugkeer naar de eredivisie kan FC Twente nauwelijks ontgaan, met weer een zege in de beladen derby tegen Go Ahead Eagles (2-1). Het vak vol Tukkers wappert met Duitse vlaggen als ludiek antwoord op de consequente benaming ‘Duitsers’ door Go Ahead Eagles-supporters. Weer een zege, deze is te danken aan een blunder van Eagles-doelman Hobie Verhulst waardoor Aitor Cantalapiedra matchwinner wordt.

Lees ook: De supporters van FC Twente blijven, ook in de Kitchen Champions League

Zwabberende start

Het is de dertiende zege in de laatste veertien duels, tussendoor één gelijkspel. Intussen slachtten de concurrenten elkaar af. Trainer Marino Pusic heeft stabiliteit gebracht in een ploeg die zwabberend begon aan het verblijf op het tweede niveau. Hij is gek van Italiaans voetbal en beschikt over een encyclopedische voetbalkennis over de jaren tachtig. Toen hij een jaar geleden het roer overnam van de ontslagen Gertjan Verbeek dreunde hij, gevraagd naar de opstelling van FC Twente, een elftal uit de rijke geschiedenis van Inter op.

Pusic noemt zich vaak gevoelsmens. Onlangs onderbrak hij, overmand door emotie, een radio-interview toen de dag van de degradatie van FC Twente ter sprake kwam. Hij knuffelt zijn spelers en geeft ze „een kus op het voorhoofd als het moet”, zei hij vorig jaar toen hij als interim-trainer de club trachtte te behoeden voor degradatie na Verbeeks ontslag. Maar hij trapt je naar eigen zeggen doormidden als je hem een kunstje flikt. „Dan is het run and hide motherfucker.”

Na een afgang tegen Jong Ajax eind november in de eigen Veste gooide Pusic alle romantische noties over voetbal overboord. „We werden verrast door counters. Na Go Ahead Eagles-thuis hoorde ik: leuk gespeeld. Ja, leuk. Maar wel 0-1 verloren.” Na de 5-2 nederlaag tegen Jong Ajax kwam het besef. „Het gaat hier helemaal niet om goed voetbal. Niemand speelt aanhoudend goed voetbal in deze divisie. Of heb jij zo’n ploeg wel gezien?”

Hij hamerde op „zes basisprincipes” in de defensieve organisatie. „Ik heb een schema gemaakt, uitgewerkt, keihard aan ze uitgelegd. ‘Zo en zo. Voortaan is het dit en niet anders.’ En de groep heeft zich daaraan gecommitteerd. Hun onberispelijke uitvoering is het vertrekpunt geweest van waar we nu staan.”

Een solide 4-4-2 opstelling met versterkt blok voor de defensie bleek de sleutel. „Kom niet bij mij met het romantische onzinverhaal van goed voetbal en dit en dat”, zei Pusic afgelopen vrijdag op het trainingscentrum in Hengelo. „Wij spelen goed voetbal voor zover de mogelijkheden en de competitie dat toelaten. Ik was ook te romantisch, te veel op zoek naar goals, goed spel.”

Dat had, zegt hij, ook te maken met de gemiddeld 25.000 supporters die FC Twente trekt. Pusic: „Maar het gaat nu niet om vermaak.”

Na Go Ahead-uit is promotie weer een week dichterbij. De bladzijde van de eerste divisie kan weldra omgeslagen worden, net als in het seizoen 1983/84 toen het verblijf op het tweede niveau één jaargang duurde. Het gat is elf punten met Sparta. Aanvoerder Brama weet dat dat veel is. Maar er zijn, dat weet hij ook, nog acht wedstrijden te spelen. „Nog acht finales. Goeie teksten hè, neem je dit wel op?” Hij heeft de lachers op zijn hand. „Acht wedstrijden, da’s nog 24 punten. Ja, zo ver ben ik nog wel gekomen op het vwo.” Hij kijkt pas serieus als hij de vraag krijgt hoe hij deze aankomende titel inschaalt. „Als je ziet waar deze club in juni was, dan zou ik het een mega-prestatie noemen. We stonden op nul.”

Lees ook: Degraderen uit de eredivisie en direct moeten promoveren om te overleven

Iberische surprises

‘Megaprestatie’ is een kwalificatie die geen recht doet aan de financiële krachtsverhouding in de Keuken Kampioen Divisie, waar FC Twente met een omzet van rond de twintig miljoen euro veruit de rijkste club is. Toch meent Brama het. Op trainingskamp afgelopen zomer was hij voor zijn gevoel op schoolreisje. „En ik was de leraar.” Na de degradatie was de spelersgroep een samenraapsel van jeugdspelers; de leiding bestond uit een uitgeholde staf. Ted van Leeuwen, teruggekeerd als technisch manager, bracht een elftal op de been vol Iberische surprises, met Aitor Cantalapiedra (twaalf goals) uit het tweede van Sevilla als gouden vondst.

Komende maand komt Paul van der Kraan, nu nog FC Den Bosch, als directeur de club klaarstomen voor de eredivisie. Dan, op 1 april, moet ook een akkoord zijn gesloten tussen de gemeente Enschede en de ‘Noabers’, een groep financiers uit de regio die veertien miljoen euro in de club steekt in ruil voor aandelen. Een nieuw financieel gebaar van de gemeente, dat al voor 25 miljoen euro krediet verleent aan de club, is voor de Noabers voorwaarde om in te stappen.

Het aanbod van de Noabers vervalt op 1 april om 23.59 uur. Die dag stemt de gemeenteraad over een nog op te tuigen collegevoorstel om de club opnieuw tegemoet te komen. Promotie of niet, een forse schuldsanering „is nog steeds nodig”, zegt perschef Richard Peters. De club torst nog altijd zo’n vijftig miljoen schuld mee. Maar de omvang van de kapitaalinjectie van de ‘Noabers’ is dusdanig dat in geval van promotie, met miljoenen extra tv-gelden en andere inkomsten, FC Twente direct een stevig fundament heeft om ambitieus aan de eredivisie te beginnen.

Want de selectie, daar zijn velen het over eens, moet op de schop volgend seizoen. „Wij hebben anders moeten leren kijken naar FC Twente. Met zo’n stadion en begroting hoop je nog altijd op flitsend voetbal”, zegt Jan van Staa, oud-coach van FC Twente en clubman in ruste.

Hij analyseert het duel tegen Go Ahead Eagles voor RTV Oost. Na rust heeft geen ploeg de controle meer, meermalen vliegt een bal het stadion aan de Deventerse Vetkampstraat uit. Als Go Ahead een enorme kans mist, stoot Van Staa zijn buurman aan. „Ja, daar zit je dan naar te kijken hè. Die hectiek, leuk man. Maar als je dit FC Twente ziet: nee, dit is geen subtop eredivisie. Straks moet Aitor achter zijn back aan gaan lopen. Tegen Ajax kan je niet op twee momenten gokken.”