China koopt 300 toestellen van Europese vliegtuigmaker Airbus

Met de deal zou zo’n dertig miljard euro gemoeid zijn. Vorig jaar onderhandelden Frankrijk en China over de aanschaf van 184 toestellen, maar dat liep onverwachts mis.

Het A350-900-toestel van Airbus.
Het A350-900-toestel van Airbus. Foto Tim Chong/Reuters

China heeft een miljardendeal gesloten met de Europese vliegtuigenmaker Airbus. Het land koopt driehonderd passagierstoestellen. Volgens een Franse functionaris zou er zo’n dertig miljard euro mee gemoeid zijn.

Het gaat om 290 A320-toestellen en tien vliegtuigen van het A350-type. Maandag bezocht de Chinese president Xi Jinping Frankrijk. Hierbij sloten de landen vijftien handelsovereenkomsten, waaronder deze. De Franse president Emmanuel Macron noemde de koop “een belangrijke stap voorwaarts en een uitstekend signaal in de huidige context.”

Het is onduidelijk of de deal iets te maken heeft met de onrust rondom concurrent Boeing, dat na twee vliegtuigrampen met de Boeing 737 Max 8 klanten probeert te verzekeren dat de toestellen veilig zijn. Indonesië annuleerde de bestelling van 49 toestellen.

Groeiende Chinese markt

Een jaar geleden onderhandelden Frankrijk en China ook al over een grote deal. Macron ging ervan uit dat China voor ruim 15 miljard euro 184 toestellen zou kopen. De koop leek toen rond te zijn, maar om onbekende redenen ging het niet door.

Volgens berekeningen van Airbus heeft China de komende twintig jaar zo’n 7.400 passagiers- en vrachtvliegtuigen nodig. Eind januari had het land 1.730 Airbustoestellen in gebruik.

Wereldwijd zijn er bijna 15.000 A320-vliegtuigen besteld en meer dan 8.600 bezorgd. Eind 2017 sloot Airbus de grootste deal uit zijn geschiedenis. De Amerikaanse investeerder Indigo Partners plaatste toen een bestelling voor de bouw van 430 toestellen. Daarvoor telde het bedrijf 42 miljard euro neer.

Correctie 25 maart 2019: In een eerdere versie van dit bericht schreven we dat China voor ruim 15 miljoen euro 184 toestellen zou kopen. Dat moest 15 miljard euro zijn, en is hierboven aangepast.