Budgetketen Op=Op Voordeelshop vraagt faillissement aan

Drie dagen geleden opende het bedrijf nog vier nieuwe winkels. De 152 winkels blijven tot nader order open.

Een Op=Op-winkel in het centrum van Groningen.
Een Op=Op-winkel in het centrum van Groningen. Foto Peter Hilz/HH

Budgetketen Op=Op Voordeelshop heeft maandag faillissement aangevraagd. Dat bevestigen meerdere medewerkers aan NRC na berichtgeving van NU.nl. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 152 winkels, er werken 1.164 mensen, die samen 318 voltijdsbanen hebben. De winkels blijven volgens NU.nl tot nader order open. Via de webshop kan niets meer besteld worden. Lopende bestellingen worden nog wel geleverd.

Reden voor het faillissement is de te snelle groei de afgelopen twee jaar. De omzet nam toe, maar dat was niet genoeg om de stijgende kosten terug te verdienen. Ook extra geld van aandeelhouders bleek niet voldoende om het bedrijf financieel gezond te maken. Het concern spreekt tegenover NU.nl van “uitdagende marktomstandigheden die voortdurende aanpassing van de winkelformule en de bedrijfsvoering vragen”.

Franchise buiten faillissement

De woordvoerder spreekt tegenover RTV Noord van een “erg zware beslissing”:

“We gingen niet over één nacht ijs. We hebben het personeel vandaag ingelicht. Het nieuws sloeg in als een bom. Zo’n besluit kun je eigenlijk nooit goed brengen.”

De tien franchisewinkels vallen buiten het faillissement. Investeerders waren volgens NU.nl “wel geïnteresseerd”, maar tot een overname kwam het niet.

Op=Op Voordeelshop opende in 1997 een eerste winkel in Klazienaveen en biedt verzorgings- en huishoudproducten van A-merken tegen lage prijzen aan. Drie dagen geleden kondigde het bedrijf nog aan dat het zijn “flinke groei” doorzette en “door de grens” van 150 winkels brak. Het bedrijf nam de afgelopen jaren “ruim dertig” winkels van Blokker en “meerdere” vestigingen van Marskramer over. Over hoe veel winkels Op=Op precies heeft, is het bedrijf niet eenduidig: op de site staan aantallen van zowel 141 als 152.