Brieven

Brieven 25/3/2019

Niet zo almachtige god

Naar ons evenbeeld

Uit een studie naar vierhonderd beschavingen zou blijken dat de geavanceerde menselijke beschaving bestond vóór de almachtige god. (Eerst kwamen de mensen, daarna god, 22/3). Dat lijkt mij niet zo opzienbarend. Tijdens colleges legde ik graag de stelling van Ludwig Feuerbach uit: hoe niet god de mens heeft geschapen naar zijn evenbeeld, maar dat de mens god heeft geschapen naar zijn evenbeeld. De eerste samenlevingen kwamen tot bloei omdat men in staat was de waterhuishouding te reguleren: langs Nijl, Eufraat en Tigris. Een dergelijke slavenarbeid valt het makkelijkst te belonen met een uitzicht op een beter leven in het hiernamaals. De invulling verschilt per cultuur, maar altijd is religie een sleutel tot acceptatie van de verschillen in sociale en economische posities. Religie speelde ook een sleutelrol in de koloniale periode. Zo kon de boreale cultuur zich over de aarde verspreiden.

Gökmen T.

Malloot, geen terrorist

Gökmen T. handelde vermoedelijk alleen (Verdachte schietpartij Utrecht bekent, zegt alleen te hebben gehandeld, 22/3). Al een dag na de aanslag in Utrecht werd via bekenden en een voormalige vriendin duidelijk dat T. een doorgedraaide malloot is en geen terrorist. De voormalige vriendin had de politie zelfs al meermaals gewaarschuwd dat T. zoiets in de toekomst zou doen. In dat beeld past ook dat de autoriteiten nu zeggen dat hij alleen handelde. Dat hij geen terrorist was, blijkt ook uit het feit dat T. na zijn daad aan het internetbankieren sloeg. Dat is een onder terroristen erg ongebruikelijke handeling, vlak na een aanslag. Desondanks houden politie en OM aan dat het om een terrorist gaat, door de drievoudige moord de toevoeging ‘met terroristisch oogmerk’ te geven. Toegeven dat de eerste duiding van de situatie inmiddels discutabel is geworden, is blijkbaar erg moeilijk.

Opleiding

Hoog/laag is uit de tijd

Graag breng ik bij u onder de aandacht dat de termen laag- en hoogopgeleid niet meer van deze tijd zijn (Vooral mannen kiezen voor Forum voor Democratie, 22/3). In 2018 is landelijk de term praktisch of theoretisch opgeleid de norm geworden. Het kan niet zo zijn dat deze strijd van Marianne Zwagerman aan mijn krant NRC voorbij is gegaan.

Christchurch

Negeer naam van dader

Een rake beslissing van premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland om de naam van de dader van de terroristische aanslag in Christchurch niet meer te noemen (Premier Nieuw-Zeeland: wel zacht, niet geitenwollensokkerig, 22/3). Ze wordt in diverse artikelen in NRC geprezen om haar rol en geweldige inzicht. Bij de berichtgeving over diverse ‘school shootings’ las ik dat daders verklaarden eerdere schietpartijen te willen overtreffen om met een heldenrol de geschiedenisboeken in te gaan. Dat bewondering voor wangedrag op vele niveaus leeft, bleek mij toen een brugklasleerling mij gretig vroeg of de naam van zijn oudere, opstandige broer nog met ontzag genoemd werd in de docentenkamer. Hij was zeer teleurgesteld toen ik hem vertelde dat ik nog nooit van die broer had gehoord en dat hij zelfs geen voetnoot was in de geschiedenis van onze school. Ik vermoed dat broerlief nog teleurgestelder was. Ik hoop dat de journalisten een manier vinden om bij goede berichtgeving het voorbeeld van Jacinda Ardern te volgen.

Verkiezingen

Berusten

„De uitslag is dramatisch, maar SP’ers berusten erin”, staat in een kop in NRC (SP’ers na dramatisch verlies: dit komt hard aan, 21/3). Wat had u dan gedacht? Dat ze zouden zeggen: ‘Dít pikken we niet, hier maken we werk van’?