Brexitblog

Deal May voor de derde keer weggestemd, nieuwe Brexit-datum nu 12 april

Op 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Een week geleden stemde het Britse Lagerhuis echter voor uitstel van de Brexit. De nieuwe Brexit-datum is in eerste instantie 12 april. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over 'de echtscheiding' tussen het VK en de EU.

Dit blog sluit

Een nieuwe week betekent ook een nieuw Brexitblog. Lees hier verder over de Britse uittreding uit de EU.

March to Leave in Londen: duizenden Brexiteers eisen vertrek uit EU

Rutte: Britten moeten voor 12 april weten wat ze wel willen

De Britten moeten voor 12 april weten wat ze dan wel willen, nu het Lagerhuis de Brexitdeal voor een derde keer heeft weggestemd. Dat zegt premier Rutte in een reactie op de stemming vrijdag. "Ik betreur deze uitkomst. Je kunt niet in dit cirkeltje blijven ronddraaien"

De premier denkt dat er nog "allemaal varianten" zijn voor het Verenigd Koninkrijk om de huidige impasse te doorbreken. Wel echode Rutte de conclusie van May dat de Britten open moeten staan voor een oplossing voor Noord-Ierland en de interne markt. Als Londen meer tijd vraagt van Brussel na 12 april "dan moet je ook wel weten waarvoor".

Volgens Rutte is de kans op een No deal-scenario zeer aanwezig. "Het kan zijn dat het op 12 april een harde brexit wordt", aldus de premier.

May: zeer spijtig, ernstige gevolgen

Premier May vindt het "zeer spijtig" dat het Lagerhuis wederom tegen de Brexitdeal heeft gestemd. De gevolgen van de stemming zijn "ernstig", zei ze in een reactie na de stemming vrijdag.

"Ik vrees dat we tegen de limieten van dit proces in het Lagerhuis aanlopen", concludeerde May gefrustreerd na haar zoveelste nederlaag. "Het Lagerhuis heeft no deal afgewezen, het heeft geen Brexit afgewezen. Woensdag wees het alle variaties op de huidige deal af."

Volgens haar is onmogelijk om voor 12 april tot een nieuw akkoord te komen met Brussel. Tegelijkertijd is May vastbesloten om voor een "geordende" uittreding uit de EU te zorgen, de premier lijkt koste wat het kost een scenario zonder overeenkomst te willen voorkomen.

'The implications of the House's decision are grave'.

Theresa May addresses MPs after her Brexit deal was rejected by 286 to 344 in 'last chance' third vote https://t.co/mRHsRJjAn2 pic.twitter.com/UWwtNxJH7f

— ITV News (@itvnews) March 29, 2019

Pond keldert na stemming tegen Brexitdeal

Het pond is kort na de stemming in het Britse Lagerhuis wederom gekelderd.

Pound falls through $1.30 (first time since March 11) as government loses Brexit vote by 58 votes, and Theresa May warns parliament is "reaching the limits of the process" 💷📉 https://t.co/GRS8nsCPHv pic.twitter.com/OF0epe07PQ

— Graeme Wearden (@graemewearden) March 29, 2019

Deal May voor de derde keer weggestemd, nieuwe Brexit-datum nu 12 april

De Britse premier Theresa May heeft ook een derde stemming verloren over haar Brexit-afspraken met de EU. Het Lagerhuis stemde het belangrijkste deel van de deal, het uittredingsakkoord, weg met 344 tegen en 286 voor. Volgens May is de Brexit nu in groot gevaar en dreigt een lang uitstel, of misschien zelfs afstel.

De regering had haar Brexit-deal in tweeën geknipt en alleen het uittredingsakkoord met de EU in stemming gebracht. Dat moest vanwege de regels van het Lagerhuis en omdat Brussel uitstel had verleend tot 23 mei, op voorwaarde dat het uittredingsakkoord nog deze week door het Britse parlement werd aangenomen. Maar vooraf bleek al dat er nog steeds te weinig steun is, omdat de ultra-fanatieke Brexiteers in de Conservatieve Partij en de gedoogpartner van het kabinet, de Noord-Ierse DUP, weigeren in te stemmen.

Wat er nu volgt, is op dit moment onduidelijk. Komende maandag wil het Lagerhuis verder praten over mogelijke alternatieven voor Mays Brexit-deal. Door het verwerpen van het uittredingsakkoord is de Brexit-deadline nu 12 april. Voor die tijd moeten de Britten bij de EU aangeven wat hun vervolgstappen zullen zijn. Als de overige 27 EU-landen een eventuele alternatieve route zien zitten, dan volgt er waarschijnlijk een lang uitstel en moet het Verenigd Koninkrijk meedoen aan de Europese verkiezingen in mei. De EU houdt op 10 april een top, liet Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, direct na de stemming weten.

In view of the rejection of the Withdrawal Agreement by the House of Commons, I have decided to call a European Council on 10 April. #Brexit

— Donald Tusk (@eucopresident) March 29, 2019

Labour-Leider Jeremy Corbyn heeft May opgeroepen op te stappen, zodat er nieuwe verkiezingen gehouden kunnen worden. De premier gaf vlak na de stemming geen signalen dat ze dit ook daadwerkelijk van plan is.

Debat duurt voort, hier wat populaire memes

Het Lagerhuis stemt vanmiddag over een deel van het Brexit-akkoord tussen de EU en het VK. Aangezien de discussie over de deal al maanden gaande is, worden er veel bekende standpunten uitgewisseld. En schoorvoetend leggen sommige Conservatieve tegenstanders van de deal uit waarom ze nu wel voorstemmen, zoals Boris Johnson en Iain Duncan Smith. De reden: het is een slechte deal, maar May heeft beloofd dat ze bij acceptatie opstapt.

Het zwaartepunt van de dag ligt vooralsnog bij de stemming, omstreeks half vier Nederlandse tijd.

Ondertussen zijn er genoeg memes en tweets waarmee de tijd gedood kan worden.

Over Theresa May:

EXCLUSIVE FOOTAGE: Theresa May severs ties with the EU #Brexit #Article50 #BrexitDay pic.twitter.com/lLia5is9J6

— JOE (@JOE_co_uk) March 29, 2017

Of aarts-Brexiteer Jacob Rees-Mogg, die volgens sommigen onder meer opvallende gelijkenissen vertoont met Clippy, de office assistant van Microsoft Office:

Simply 47 things that Jacob Rees-Mogg looks like https://t.co/d0zcjVHz13 pic.twitter.com/K3KdbHkpW0

— The Poke (@ThePoke) March 28, 2019

Of het verschil tussen MP Mark Francois en Peter Griffin uit Family Guy:

Love this.#WillTheRealMarkFrancoisPleaseStandUp pic.twitter.com/QDbbJFt6Ry

— Mike Galsworthy (@mikegalsworthy) March 28, 2019

Of de wijze waarop Nicola Sturgeon (SNP) gehakt maakt van de premier:

"She must be the only leader in living memory who has tried to fall on her own sword and managed to miss."@NicolaSturgeon rinses Theresa May and sets the standard for British political leaders at #FMQs. pic.twitter.com/vgQBYixkPw

— PoliticsJOE (@PoliticsJOE_UK) March 28, 2019

Of de vermeende bemoeienis van The Queen:

Best #brexit meme I've seen in a while. pic.twitter.com/711W00S55J

— Helen Ashby (@HelenAshby72) March 29, 2019

Debat in Lagerhuis over scheidingsakkoord begonnen: wat ligt er vandaag voor?

In Londen is het Lagerhuis begonnen aan een debat over de deal van Theresa May – nou ja, over de helft dan. Op de dag dat de Britten de EU aanvankelijk zouden verlaten, zitten ze nog midden in de politieke penarie.

Today is the day we promised the country we would leave the European Union. I bitterly regret that we have failed to keep that promise. Instead we will today vote on the Withdrawal Agreement

— Boris Johnson (@BorisJohnson) March 29, 2019

Een kleine uitleg over deze dag is wel op z’n plek. De regering heeft tot twee keer toe geprobeerd om de gehele overeenkomst met de EU door het eigen parlement te krijgen. Dat is niet gelukt en daarom heeft de EU uitstel van de Brexit verleend. Voorwaarde voor dat uitstel tot 22 mei, is dat het uittredingsakkoord met de EU uiterlijk 29 maart, deze vrijdag dus, wordt aangenomen door het Lagerhuis.

Over het andere deel van de gehele overeenkomst, de politieke verklaring, kan ook later nog gestemd worden. In de politieke verklaring staan de uitgangspunten voor de onderhandelingen over een toekomstige relatie tussen het VK en de EU. May was gedwongen om haar deal in tweeën te knippen, omdat de regels van het Lagerhuis niet toestaan dat er meerdere keren over hetzelfde voorstel wordt gestemd. Haar gehele deal werd op 12 maart voor het laatst met 149 stemmen verschil weggestemd.

Juist met het uittredingsakkoord dat vrijdag voorligt, hebben Brexiteers in de Conservatieve fractie en gedoogpartner DUP uit Noord-Ierland problemen. Vooral onvrede over de backstop, de noodoplossing voor de Iers/Noord-Ierse grens, verhindert een meerderheid voor Mays Brexit.

De kansen dat het uittredingsakkoord vrijdagmiddag een meerderheid haalt, is dan ook zeer klein, aangezien de EU er niets meer aan wil veranderen. Afgelopen week stelde Theresa May haar positie ter beschikking als haar deal het zou halen, maar zelfs dat ultieme offer heeft waarschijnlijk niet genoeg tegenstanders over de streep getrokken. De stemming is vrijdagmiddag rond half vier Nederlandse tijd.

"The minimum necessary to secure our legal right to an extension is that this withdrawal agreement is approved."@Geoffrey_Cox says if the deal is rejected today, a #Brexit extension will depend on a different way forward.

Follow live here: https://t.co/uRFkgj1ih2 pic.twitter.com/Pl7PDFJMo0

— Sky News (@SkyNews) March 29, 2019

Als het uittredingsakkoord wordt weggestemd, is de nieuwe Brexit-deadline 12 april. Dan dreigt een No Deal als de Britten niet met een geloofwaardig alternatief komen. Ook moeten ze meedoen aan de Europese verkiezingen in mei. Het Lagerhuis praat dan maandag verder over alternatieven waar mogelijk wél een meerderheid voor is. Op een top, vermoedelijk op 10 april, moeten de overige 27 EU-landen dan unaniem beslissen of ze een lang uitstel voor het Verenigd Koninkrijk zien zitten.

Wat gebeurde er in de afgelopen drie jaar?

De dag die zou komen en toch niet kwam. Twee jaar geleden beloofde de Britse premier Theresa May dat zij op 29 maart 2019 de uittredingsbrieven zou versturen naar Europees president Donald Tusk. En nu: 739 dagen verder, is het nog steeds niet duidelijk of en wanneer de Britten daadwerkelijk de Europese Unie gaan verlaten.

Wel als het aan May ligt, zij heeft als laatste overredingspoging haar eigen positie beschikbaar gesteld bij vertrek uit de EU. Vandaag stemt het Lagerhuis over een deel van de Brexit-deal van May. Aan een nieuwe premier de niet te benijden taak om een zo goed mogelijk handelsakkoord te sluiten met de geslepen onderhandelaars uit Brussel. Maar wat heeft May eigenlijk bereikt in de afgelopen jaren, behalve volhardend roepen dat Brexit ook echt Brexit betekent.

Drie jaar optredens in drie minuten. De BCC maakte onderstaand filmpje over de immer volhoudende May:

Twitter avatar VictoriaLIVE Victoria Derbyshire Almost 3 years since the referendum, and May has pledged to stand down, if her deal gets through. How on Earth did we get here? This is her 3 years, in 3 minutes... #VictoriaLIVE https://t.co/HziiEUSPb7 https://t.co/NIB8M1RYZI

Morgen stemming over deel van Theresa Mays Brexit-deal

De regering-May wil het Lagerhuis vrijdag laten stemmen over slechts een deel van haar Brexit-deal, namelijk het scheidingsakkoord met de EU (het zogeheten withdrawal agreement). Dat is volgens het kabinet nodig om uitstel van de Brexit tot 22 mei veilig te stellen. Wordt de scheidingsakte vrijdag niet goedgekeurd, dan is de nieuwe Brexit-deadline 12 april, zo waarschuwt de regering.

Het is veel parlementariërs onduidelijk waarom de regering voor deze constructie kiest, zo blijkt uit verhitte reacties in het Lagerhuis. Sommigen vermoeden een ingewikkelde juridische valstrik van de regering, anderen hekelen de overvaltactiek en de bijbehorende onduidelijkheid.

Bovendien hoort volgens veel critici ook het andere deel van de deal - de politieke verklaring - voor te liggen in een stemming. Die vormt immers samen met de scheidingsakte het hart van de Brexit-overeenkomst. In de politieke verklaring staan de uitgangspunten die de EU en het VK willen hanteren bij de onderhandelingen over een toekomstige relatie. Door de politieke verklaring en de scheidingsakte los te koppelen van elkaar, zo stellen sommigen, handelt May in strijd met eerdere Brits-Europese afspraken.

De kans dat May deze stemming wint, lijkt klein. Vrijwel de volledige oppositie, gedoogpartner DUP en tientallen van haar eigen Conservatieve parlementariërs lijken er weinig in te zien. Lagerhuisvoorzitter John Bercow is wel akkoord met het agenderen van de stemming, omdat het plan dat nu voorligt wezenlijk verschilt van wat op 12 maart werd weggestemd.

Twitter avatar KateEMcCann Kate McCann Government hoping the prospect of MPs voting against a new Brexit date (22 May) on Brexit day will be enough to get them over the line. Speaker warns if this vote fails the same vote can’t be brought back again. Risky move.

Foto Kirsty Wigglesworth / AP Photo

Kijken: waarom Nederland de Britten zal missen na de Brexit

De Britten waren onze dierbaarste bondgenoten in de EU. Maar na de Brexit kunnen we niet meer ‘even Londen bellen’ als we onze zin willen krijgen. Hoe pakken de veranderende machtsverhoudingen uit voor Nederland?

Onduidelijkheid rond stemming over Mays deal op vrijdag

Nadat de leider van de Conservatieven in het Lagerhuis, Andrea Leadsom, hintte op een derde stemming over Mays Brexit-deal, is er nu onduidelijkheid over wat er vrijdag precies voorligt.

It’s NOT MV3 being tabled for tomorrow - some sort of Brexit motion is being pencilled in though.

— Faisal Islam (@faisalislam) March 28, 2019

Meerdere Britse media melden nu dat er morgen weliswaar een stemming over de Brexit wordt geagendeerd, maar dat deze niet over Mays deal zal gaan. Waarover dan wel is onduidelijk. De verwachting is dat de regering in de loop van de dag de exacte inhoud van het voorstel bekendmaakt.

De onduidelijkheid kan te maken hebben met het feit dat de Lagerhuisvoorzitter, John Bercow, het kabinet deze week nogmaals heeft gewaarschuwd dat het een reeds weggestemde deal niet nogmaals mag voorleggen. Mays deal werd op 12 maart met een meerderheid van 149 stemmen verworpen. Zij moet haar deal dusdanig zien aan te passen dat deze voor Bercow acceptabel is.

Vrijdag derde stemming over Brexit-deal van May

Het Britse Lagerhuis gaat vrijdag voor de derde keer stemmen over de Brexit-deal van Theresa May met de EU. Dat heeft de Conservatieve leider in het parlement, Andrea Leadsom, donderdagmiddag laten weten. Ze zei daarbij dat het voorstel zou voldoen aan de eisen van Lagerhuisvoorzitter John Bercow, die duidelijk heeft gemaakt dat het plan wezenlijk moet verschillen van de vorige weggestemde deal. Hoe May dat precies wil doen, is nog onduidelijk.

De premier heeft grote moeite om haar afspraken met de EU over de Brexit door de volksvertegenwoordiging te krijgen. Als ultieme zet heeft ze haar positie ter beschikking gesteld, op voorwaarde dat haar deal wordt aangenomen. Dat moet Brexiteers uit haar eigen fractie die vooralsnog tegen waren, nu over de streep trekken. Ook moet ze haar gedoogpartner, de Noord-Ierse DUP, zien over te halen voor te stemmen. Tot nu toe weigerde die categorisch, omdat de partij boos is over de noodoplossing voor de Iers/Noord-Ierse grens (de backstop).

Het is volstrekt onduidelijk of May vrijdag wel een meerderheid haalt. Waarschijnlijk haalt ze niet al haar rebellen over en is ze daarom ook afhankelijk van tientallen Labour-Lagerhuisleden.

Mocht haar deal het niet halen - of door Bercow worden geweigerd voor stemming - dan praat het Lagerhuis maandag over alternatieven voor haar Brexit-plan. Afgelopen woensdag deden de volksvertegenwoordigers al een eerste poging, maar dat leverde nog geen winnaar op.

Twitter avatar guardiannews Guardian news Guardian front page, Thursday 28 March 2019: Parliament finally has its say: No. No. No. No. No. No. No. No https://t.co/TYmKgQDDAi

Geen meerderheid voor alternatieve Brexit, douane-unie en tweede referendum populairst

Het Britse Lagerhuis heeft woensdagavond over acht opties gestemd om de impasse rond de Brexit-deal van Theresa May te doorbreken. Geen van die opties kon rekenen op een meerderheid. Het populairst is een tweede referendum over een uiteindelijke Brexit-deal, als die er ooit komt. De andere populaire optie is een vorm van douane-unie met de EU, waarbij het Verenigd Koninkrijk geen eigen handelsverdragen kan sluiten met de rest van de wereld.

Opvallend is dat de twee populairste voorstellen wel meer stemmen haalden dan de Brexit-deal van May ooit behaalde in het parlement (242). Het voorstel voor een douane-unie kreeg 264 stemmen en dat voor een tweede referendum 268. May wil haar eigen deal op zeer korte termijn nog een keer in stemming brengen en heeft aan het welslagen daarvan woensdagavond zelfs haar lot verbonden.

Hieronder de gehele uitslag van de indicatieve stemmingen. Voornemen is om maandag verder te debatteren om tot één optie te komen die wellicht wel op een meerderheid kan rekenen:

 • No Deal. Het VK verlaat de EU op 12 april zonder overeenkomst: 160 voor, 400 tegen
 • Noorwegen Plus. Het VK treedt uit de EU maar blijft in de interne markt en in een douane-unie met de EU: 188 voor, 283 tegen
 • Noorwegen. Zelfde als Noorwegen Plus, maar dan zonder douane-unie, zodat het VK handelsdeals kan sluiten met andere landen: 65 voor, 377 tegen
 • Douane-unie met de EU: 264 voor, 272 tegen
 • Douane-unie en het overnemen van veel regels uit de interne markt van de EU: 237 voor, 307 tegen
 • Intrekken van de Brexit door het Verenigd Koninkrijk: 184 voor, 293 tegen
 • Tweede referendum over een uiteindelijke Brexit-deal: 268 voor, 295 tegen
 • Bij No Deal blijven de huidige afspraken met de EU van kracht, terwijl er over een vrijhandelsverdrag wordt onderhandeld: 139 voor, 422 tegen

Boris Johnson is nu vóór Mays Brexit-deal

Nu Theresa May heeft gezegd dat ze opstapt als haar Brexit-deal alsnog wordt aangenomen door het Lagerhuis, is Boris Johnson opeens door de pomp. Na eindeloze oppositie tegen de deal, zegt hij nu van plan te zijn vóór te stemmen.

Boris Johnson tells ERG he’s backing deal

— Harry Cole (@MrHarryCole) March 27, 2019

Johnson, ooit burgemeester van Londen en minister van Buitenlandse zaken in het kabinet van May, wordt gezien als één van de serieuzere kandidaten om de premier op te volgen, mocht zij aftreden. Of hij door zijn eerdere oppositie tegen Mays deal én zijn gedraai met standpunten voldoende steun heeft bij een leiderschapsverkiezing, valt te bezien. Maar blijkbaar is hij hoopvol, getuige zijn verandering van standpunt woensdagavond.

Een van zijn kompanen in het Lagerhuis, Jacob Rees-Mogg, zei dinsdag al dat hij tóch voor Mays deal gaat stemmen. Hij is bang dat er anders lang uitstel of zelfs afstel dreigt voor de Brexit.

Of de verschuivingen naar aanleiding van Mays aankondiging voldoende steun opleveren voor haar deal, is de vraag. Ze heeft waarschijnlijk ook stemmen van Labour nodig en moet haar pertinent weigerachtige gedoogpartner DUP nog zien te overtuigen. Of May ook opstapt als haar deal het voor de derde maal niet haalt, weet vooralsnog niemand. Naar verluidt wil ze komende vrijdag een nieuwe stemming houden.

May wil vertrekken als haar Brexit-deal wordt aangenomen

De Britse premier Theresa May is bereid om op te stappen als haar Brexit-deal met de EU wordt aangenomen door het Lagerhuis. Dat zei ze op een bijeenkomst van Conservatieve parlementariërs.

De bijeenkomst van dit comité is besloten, maar meerdere aanwezigen zeiden na afloop tegen Britse media dat het waarschijnlijk is dat May 'voor de tweede fase van Brexit' opstapt. Die tweede fase behelst het onderhandelen met de EU over de toekomstige relatie. Haar woordvoering bevestigde die lezing door de verklaring van May openbaar te maken.

De Brexit-deal van de premier is al twee keer weggestemd en op dit moment verkent het Lagerhuis alternatieve opties. Dat May belooft heeft op te stappen, kan betekenen dat meer Brexiteers in haar eigen partij nu wél voor de deal zouden stemmen. Of dat een meerderheid oplevert, is de vraag. Haar gedoogpartner, de Noord-Ierse DUP, heeft ook bezwaren, maar zou met het accepteren van de deal en het vervolgens wegsturen van May wel haar machtspositie verliezen.

Eerder had de premier al eens aangegeven dat ze niet opnieuw leider van de Conservatieven wil zijn, mochten er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden.

Here is May’s full statement to the ‘22. “I have heard very clearly the mood of the party” pic.twitter.com/voQE3lo03D

— Beth Rigby (@BethRigby) March 27, 2019

Opties voor indicatieve stemmingen zijn bekend

De voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, heeft in totaal acht opties geselecteerd voor een indicatieve stemming later woensdagavond. Het parlement heeft besloten dat het alternatieven wil verkennen voor de Brexit-deal die Theresa May met de EU overeen is gekomen. Die deal is al twee keer overweldigend weggestemd.
Parlementariërs mogen na het debat hun voorkeuren opgeven en over de populairste opties wordt komende maandag verder gedebatteerd om uiteindelijk één alternatief over te houden. Naar verwachting wordt de uitslag van de stemming rond 23.00 uur Nederlandse tijd bekend. De belangrijkste opties staan uitgelegd in dit artikel. Alle acht opties staan hieronder:

 • No Deal. Het VK verlaat de EU op 12 april zonder overeenkomst
 • Noorwegen Plus. Het VK treedt uit de EU maar blijft in de interne markt en in een douane-unie met de EU
 • Noorwegen. Zelfde als Noorwegen Plus, maar dan zonder douane-unie, zodat het VK handelsdeals kan sluiten met andere landen
 • Douane-unie met de EU
 • Douane-unie en het overnemen van veel regels uit de interne markt van de EU
 • Intrekken van de Brexit door het Verenigd Koninkrijk
 • Tweede referendum
 • Bij No Deal blijven de huidige afspraken met de EU van kracht, terwijl er over een vrijhandelsverdrag wordt onderhandeld

Kabinet reageert op petitie: we blazen Brexit niet af

De Britse regering heeft dinsdag gereageerd op de veelvuldig ondertekende petitie die oproept tot het intrekken van de Brexit. Het antwoord van Theresa Mays kabinet is duidelijk: "Deze regering zal artikel 50 niet intrekken." Artikel 50 van het Verdrag van de EU gaat over vertrek van lidstaten uit de Unie.

In amper een week hebben ruim 5,8 miljoen mensen hun steun gegeven aan de oproep. Al bij 10.000 handtekeningen was de regering verplicht met een reactie te komen.

De regering heeft naar eigen zeggen "oog voor het aanzienlijke aantal mensen" dat de petitie steunt. "Bijna driekwart van het electoraat heeft in 2016 echter deelgenomen aan het referendum, erop vertrouwend dat de uitkomst serieus zou worden genomen. [...] 17,4 miljoen mensen hebben toen gestemd voor een vertrek uit de EU."

Debat in Lagerhuis

Het van plan van de regering is nog altijd om de uitslag van de volksraadpleging op te volgen. "Als we artikel 50 intrekken, zouden we onze belofte aan het Britse volk schenden." Dat zou slecht zijn voor het vertrouwen onder de bevolking in de democratie, aldus het kabinet.

Lees ook: Welke opties heeft het Britse Lagerhuis nu?

Als een petitie 100.000 handtekeningen verzameld heeft, moet het Lagerhuis overwegen erover in debat te gaan. Dinsdag werd bekend dat dit gaat gebeuren: de discussie over het stopzetten van de Brexit staat gepland op 1 april. Het debat zal geen bindende gevolgen krijgen, want er komt geen stemming over de vraag of artikel 50 moet worden ingetrokken of niet. Voor het zover is, gaat het Lagerhuis zich vandaag eerst buigen over alternatieven voor Mays Brexitdeal.

Een vrouw loopt dinsdag langs anti-Brexit-affiches bij de Houses of Parliament in Londen. Foto Alastair Grant/AP

Britten steeds kritischer op Brexit-onderhandelingen

Britten zijn de afgelopen twee jaar veel kritischer geworden op de onderhandelingen van premier Theresa May over de Brexit. Dit geldt zowel voor Britten die vóór een Brexit stemden, als mensen die tegen stemden. Slechts 7 procent van de Britten vindt dat de regering de Brexit-onderhandelingen goed doet. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van het Britse National Centre for Social Research (NatCen).

Dat is een groot verschil met twee jaar geleden. In 2017 vond 41 procent nog dat de regering de Brexit slecht leidde, nu is dat percentage bijna verdubbeld naar 81 procent.

Ook het vertrouwen in de deal die May met de EU sloot, is laag. Tweederde van de Britten vindt dat ze een slechte overeenkomst heeft gesloten. Ongeveer de helft van de Britten is bang dat met de deal de Europese Unie op te grote afstand wordt gehouden. 20 procent vreest juist een te hechte relatie met de EU.

Britse Lagerhuis verkent woensdag alternatieven voor Mays deal

Het Britse Lagerhuis heeft maandagavond laat gestemd voor het houden van indicatieve stemmingen, woensdag aanstaande. Er waren 302 MP's tegen en 329 MP's voor. Dit houdt in dat het parlement alternatieven gaat bekijken voor de Brexit-deal van Theresa May. In proefstemmingen wordt dan vervolgens afgetast voor welke optie mogelijk wél een meerderheid is. Mays deal met de EU werd al twee keer verpletterend weggestemd.

Met deze beslissing grist het Lagerhuis op woensdag tijdelijk de controle uit handen van de regering, die normaal gesproken over de agenda gaat. May voelde niet veel voor een dergelijke verkennende stemming en had het amendement van partijgenoten Oliver Letwin en Dominic Grieve ontraden.

Twitter avatar HouseofCommons UK House of Commons House of Commons votes 329 to 302 to approve @oletwinofficial's Amendment (a) to the #BrexitNextSteps motion. This amendment seeks to allow MPs to take part in 'indicative votes' this Wednesday to determine whether there is a preferred way through on #Brexit. https://t.co/FQAJ2SrIEy

De premier probeert nog steeds haar eigen deal door het parlement te krijgen, al gaf ze maandag toe dat ze daar nog steeds geen meerderheid voor heeft gevonden. Mocht ze haar deal deze week toch nog succesvol in stemming brengen, dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU op 22 mei op ordelijke wijze.

Mocht haar deal worden afgewezen, dan moet het VK voor 12 april aan de EU duidelijk maken hoe het verder wil. Dan zou bijvoorbeeld de uitkomst van een indicatieve stemming als leidraad kunnen dienen. May heeft overigens gezegd dat ze die uitkomst niet zomaar blind zal volgen.

De twee andere amendementen die maandagavond voorlagen werden teruggetrokken of weggestemd.

Drie amendementen geselecteerd door de speaker bij debat over Brexit-impasse

Speaker John Bercow heeft drie amendementen geselecteerd die maandagavond in het Britse Lagerhuis worden besproken. Omstreeks 23.00 uur Nederlandse tijd wordt er over de voorstellen gestemd.

Veruit het belangrijkste amendement is van Dominic Grieve en Oliver Letwin (Conservatieven) en Hilary Benn (Labour). Zij willen controle over de agenda van het Lagerhuis om woensdag indicatieve stemmingen mogelijk te maken over alternatieven voor Mays Brexit-deal.

Normaal gesproken is de agenda van het Lagerhuis een zaak van de regering. Een meerderheid voor dit amendement betekent dus dat May minder controle heeft over het Brexit-proces. Zij heeft het amendement ontraden en gehint op de mogelijkheid dat de regering zelf indicatieve stemmingen mogelijk maakt. Maar de details van die toezegging zijn vaag.

Twitter avatar SebastianEPayne Sebastian Payne With reports that the Cabinet aren’t backing indicative votes, looks like Letwin-Grieve-Benn amendment will pass tonight. This will give MPs control of the House of Commons agenda this Wednesday. And likely lead to indicative votes on alternative forms of Brexit: https://t.co/g6tBQqcBB7

De twee andere amendementen die voorliggen zijn van Labour-leider Jeremy Corbyn, die ook indicatieve stemmingen wil, maar verlangt dat de regering zelf tijd beschikbaar stelt. Het derde amendement is van Labour-MP Margaret Beckett die zeker wil weten dat er minstens twee dagen tijd voor debat is als een No Deal dreigt.

Theresa May: mijn deal met de EU is nog altijd beste optie, maar ik heb nog geen meerderheid

Het Britse Lagerhuis vergadert deze maandag opnieuw over hoe de Brexit-impasse moet worden doorbroken. Premier Theresa May zei in een openingsverklaring dat ze nog steeds gelooft dat haar deal met de Europese Unie over een vertrek de beste deal is. Tegelijk gaf ze toe dat daar nog geen meerderheid voor is in het parlement. "Ik ben nog in gesprek met partijen in het gehele huis." De deal is twee keer eerder met een enorme meerderheid weggestemd. Het is ook de vraag of de voorzitter van het Lagerhuis een derde stemming toestaat, want dat mag volgens de parlementaire regels niet zomaar.

In het Lagerhuis is er wellicht een meerderheid voor indicatieve stemmingen, later deze week. Dan zouden er meerdere opties op tafel gelegd kunnen worden (No Deal, een tweede referendum, een zachtere Brexit, etc.) om te kijken welke alternatieven wel voldoende draagvlak hebben in het Britse parlement. Om dit mogelijk te maken heeft een aantal volksvertegenwoordigers een amendement ingediend waar waarschijnlijk maandagavond laat over wordt gestemd.

Theresa May ziet niets in een dergelijke indicatieve stemming. "Ik ben er sceptisch over. Want wat als het tegenstrijdige signalen oplevert?" Zij zegt ook niet te weten of de regering automatisch alle opties die een dergelijke stemming zal opleveren, kan steunen. Zij waarschuwde bovendien dat tal van alternatieven langer uitstel vereisen en dat dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk eind mei moet meedoen aan Europese verkiezingen.

Welkom in een nieuw blog

Twee weken geleden stemde het Britse Lagerhuis in met een regeringsvoorstel om de Brexit uit te stellen. Als het Lagerhuis deze week (voor de derde keer) niet instemt met de deal die May in november met de EU sloot, wordt 12 april in principe de nieuwe Brexit-datum.

Als het Lagerhuis wél instemt, wordt de uittreding uitgesteld tot uiterlijk 22 mei. Deze datum is gekozen wegens de verkiezingen voor het Europees Parlement, die gepland staan tussen 23 en 26 mei. Het VK moet vóór 12 april kiezen of het meedoet met de verkiezingen.

Lees hier ons vorige Brexitblog terug.