Bonden: 29 mei opnieuw landelijke actiedag pensioenen

De protesten moeten groter worden dan de vorige landelijke actiedag op 18 maart. De acties eindigden toen eerder vanwege de schietpartij in Utrecht.

Actievoerders tijdens de vorige landelijke actiedag op 18 maart. De acties op 29 mei moeten groter worden, aldus de vakbonden.
Actievoerders tijdens de vorige landelijke actiedag op 18 maart. De acties op 29 mei moeten groter worden, aldus de vakbonden. Foto Robin Utrecht/ANP

Vakbonden FNV, CNV en VCP gaan op 29 mei weer actievoeren voor een betere pensioenregeling. Dat bevestigt een woordvoerder van FNV maandagochtend. Vorige week werd ook actiegevoerd, maar die werden voortijdig beëindigd door de schietpartij in een tram in Utrecht.

De actiedag op 29 mei moet groter worden dan die van vorige week, toen onder meer het openbaar vervoer aan het begin van de dag werd platgelegd en er op sommige plaatsen langzaam werd gereden door hulpverleners. Hoe de nieuwe acties eruit zullen zien, is nog niet bekend.

In november mislukten de onderhandelingen over de nieuwe pensioenregeling tussen de vakbonden, werkgevers en de regering. Er wordt al jaren over gesproken. Met landelijke actiedagen hopen de vakbonden extra toezeggingen te krijgen van minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) en de werkgevers. Pas daarna gaan ze weer onderhandelen.

Lees meer over de vorige acties: In de file voor een eerder, hoger en beter pensioen

AOW-leeftijd vast op 66 jaar

De vakbonden willen onder meer dat de AOW-leeftijd op 66 jaar blijft, dat pensioenen makkelijker kunnen stijgen en er verplichte pensioenopbouw voor zzp’ers komt. Ook moet de boete op vroegpensioen van tafel. Minister Koolmees neemt deze maandag de pensioeneisen van de bonden in ontvangst, bevestigt FNV.

Politieauto’s en ambulance vormden tijdens de demonstraties van vorige week een ‘pensioenfile’, door over de volle breedte van de weg 66 kilometer per uur te rijden, een verwijzing naar de door bonden gewenste maximum AOW-leeftijd. Vakbond FNV constateerde maandag “een grote actiebereidheid”, zegt een woordvoerder. “Mensen hadden spijt dat ze niet meededen.”