21-jarige vrouw aangehouden om bedreiging FvD-leider Baudet

‘Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf’, zei een activist tijdens een demonstratie in Amsterdam. De politie heeft een 21-jarige vrouw aangehouden.

Een demonstrant scandeerde een bedreigende leus over Baudet zaterdag.
Een demonstrant scandeerde een bedreigende leus over Baudet zaterdag. Beeld: UP! network

Een 21-jarige vrouw uit Nijmegen is aangehouden omdat zij bij een demonstratie in Amsterdam een bedreigende tekst over Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet zou hebben gescandeerd. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Op een filmpje dat zaterdag gemaakt werd bij de antiracismedemonstratie wordt een activist gefilmd die haar gezicht verhult. “Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf”, roept de vrouw over de politicus. Andere demonstranten lijken niet op de leus te reageren. Verschillende politici, onder wie premier Mark Rutte (VVD), uitten hun zorgen over de tekst.

De politie zegt zelf de leus tijdens de demonstratie niet live te hebben waargenomen. Omdat de tekst echter “mogelijk als bedreigend kan worden ervaren”, besloot de politie met het Openbaar Ministerie op basis van het filmpje een onderzoek in te stellen en de vrouw aan te houden.

De persoon wordt verdacht van bedreiging en opruiing. Momenteel wordt de vrouw verhoord, en het is niet duidelijk hoe lang ze vast blijft zitten. “Nu onderzoeken we of ze een gevaar vormt. We houden iemand niet voor niets aan”, zegt een politiewoordvoerder. Verdere aanhoudingen zijn volgens de politie niet uitgesloten.

Premier Rutte noemde de de tekst van de demonstrant “totaal onacceptabel”. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zei dat ze zich “grote zorgen” maakt over de bedreigingen. Baudet zelf heeft nog niet gereageerd.