Opinie

Zo ziet verkiezingsdag eruit op de redactie van NRC

Guus Valk, de chef van onze politieke redactie, had donderdagochtend één uur geslapen, toen ik hem aan de telefoon had met de vraag: en wat zullen we nu eens gaan doen?

Foto Robin Utrecht/ANP

In de verkiezingsnacht ervoor was rond 3 uur ’s nachts Guus Valks uitgebreide analyse van de spectaculaire uitslag verschenen. Een nieuwe partij die in één keer de grootste wordt, dat maak je niet vaak mee.

Het was exemplarisch voor de afgelopen week, waarin tientallen redacteuren tot diep in de nacht of vanaf de vroege ochtend in touw waren om de website en twee kranten te vullen met reportages, achtergronden en analyse. Met dit soort groot nieuws wordt duidelijk hoezeer we nu een digitaal medium zijn geworden. De meeste verhalen waren als eerste online te lezen, of in een van onze nieuwsbrieven.

Zo werd er dus tijdens het maken van de middagkrant al nagedacht over de ‘fup’ (ja, ook bij kranten hebben we raar jargon, dit is weer een afkorting van het lelijke ‘follow-up’). Zo wilde je weten: wie zijn de mensen die voor Forum voor Democratie hebben gestemd? Eerst de cijfers: zo blijkt de Baudet-stemmer lager opgeleid en een stuk ouder dan gemiddeld. Ook opvallend: het is de partij met de meeste mannelijke kiezers. Ook spraken we FvD-stemmers om te horen wat hen aantrekt in de partij.

Dan wilde je meer weten over de voorman zelf. Die kennen we goed: Thierry Baudet was ooit columnist bij NRC. Een duik in het archief leert dat hij toen nog niet schreef over uilen van Minerva of de ‘boreale wereld’. Wel kwam de oikofobie, een van zijn stokpaardjes, ook in 2012 al voorbij. Of hij schreef over hoe je een vrouw moet versieren.

Dit weekend schreven we een groot profiel over zijn gedachtengoed. Want duidelijk is dat daar zorgen over bestaan. Op onze opiniepagina’s werd zelfs gerept van een ‘plofkraak op onze democratie’. Ook in ons hoofdredactioneel commentaar waren we kritisch op de ondergangsretoriek van deze nieuwe hoofdrolspeler op het politieke toneel.

Maar deze verkiezingen waren méér dan de stormachtige opkomst van de ‘nieuwe Pim Fortuyn’. Politiek redacteur Petra de Koning volgde een week lang de premier, en dat leverde dit interessante verhaal op.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.