Recensie

Recensie Muziek

Rapper Winne eert Feis met toost op het leven

Hoewel de tragische dood van zijn overleden vriend en collega-rapper Feis vers in het geheugen ligt, zegde Winne het tweede deel van zijn ODZ Tour niet af. In de uitverkochte Hall Of Fame in Tilburg komt hij puurder en kwetsbaarder over dan ooit.

Rapper Winne
Rapper Winne Foto Don Crusio

Rapper Winne kun je kennen van bijvoorbeeld klassieke Nederlandse hiphoptracks als ‘Top 3 MC’ en ‘Pomp Die Shit’, als lid van de groep Great Minds of van zijn laatste album Oprecht Door Zee. Vijftien jaar lang trad hij op met de tijdens afgelopen nieuwjaarsnacht overleden Feis. „Het is moeilijk om hier zonder hem te staan”, geeft Winne dan ook meteen toe. „Maar hij zou niet willen dat ik thuis bij de pakken neer ga zitten. Dus Tilburg, bedankt dat jullie dit met mij samen willen doen.”

Lees ook dit interview met Winne

Meermaals geeft Winne de uitverkochte zaal mee dat hij het niet vanzelfsprekend vindt dat hij iedere ochtend wakker wordt. In het nieuwe nummer ‘Brand New Day’ – dat uit volle borst wordt meegezongen – dankt hij God daar dan ook voor.

Het optreden is puur. De intensiteit waarmee hij het deels Surinaamse nummer ‘Winti’ en ‘Koningsdag’ rapt, ligt hoog. Winne wordt begeleid door een dj en een toetsenist en krijgt even vocale versterking van Raw Roets, die ook al overtuigde als openingsact, en Rass King – twee artiesten van zijn eigen label Couture 33.

Nadat Feis’ stem klinkt op een paar nummers en Winne hem kwetsbaar toezingt in een couplet van klassieker ‘Lotgenoot’ wordt zijn leven gevierd met een toast met de voorste rij. Er wordt afgesloten met feest. Op de remix van ‘Geef 8’ rapt Winne gefocust alle verzen van zijn groep Ecktuh Ecktuh, om telkens op het refrein helemaal los te gaan en met het publiek mee te springen. Zo eindigt een beladen avond niet in mineur, maar precies tegenovergesteld.

Feis zou niet anders hebben gewild.