Op drift geraakt Noors cruiseschip aangekomen in haven

Het schip Viking Sky dat op het nippertje niet op de rotsen is geslagen, is aangekomen in de haven van Molde. Eerder werden zo’n 400 van de ruim 1.300 opvarenden geëvacueerd.

Opvarenden wachten op het Noorse cruiseschip Viking Sky om geëvacueerd te worden.
Opvarenden wachten op het Noorse cruiseschip Viking Sky om geëvacueerd te worden. Foto Michal Stewart/AP

Het Noorse cruiseschip dat zaterdag op drift raakte, is aangekomen in de Noorse plaats Molde. Op een kaart van de website MarineTraffic was te zien hoe het vaartuig Viking Sky zondagmiddag begeleid door drie sleepbooten de haven binnenvoer en aanlegde. Eerder zeiden hulpdiensten al dat drie van de vier motoren van het schip weer werkten.

De evacuatie is inmiddels opgeschort. Zeker 397 van de ruim 1.300 opvarenden zijn van boord gehaald. Volgens de krant Stavanger Aftenblad zijn zeventien mensen gewond geraakt, van wie drie ernstig. Denemarken stuurde een helikopter naar Noorwegen om de evacuatie te ondersteunen.

Het Rode Kruis heeft de geëvacueerde passagiers opgevangen met droge kleren en dekens. Een woordvoerder van het Rode Kruis, Trond Inge Larsgård, laat in een verklaring weten dat veel passagiers “getraumatiseerd zijn door wat ze hebben meegemaakt”. Volgens Larsgård hebben verschillende mensen blauwe plekken, snijwonden of breuken opgelopen. De Noorse premier Erna Solberg spreekt op Twitter van “een dramatische dag voor passagiers en reddingswerkers”.

Motorpech

Het cruiseschip Viking Sky kwam zaterdagmiddag door motorpech in de problemen. Nadat de motoren waren uitvallen, liet de bemanning een noodbericht uitgaan omdat het schip richting de kust dreef. De bemanning kreeg één motor weer aan de praat, waardoor het schip kon wegkomen bij de kust.

Op gps-gegevens is te zien dat de Viking Sky mogelijk aan een grote ramp is ontsnapt. Toen het schip weer afstand nam van de kust, voer het over twee rotspunten heen.

De reddingsactie werd bemoeilijkt door de slechte weersomstandigheden. Twee reddingsschepen die onderweg waren, moesten omkeren omdat de situatie door de harde wind en de acht meter hoge golven te onveilig was. Opvarenden werden daarom door drie helikopters van de kustwacht van boord gehaald. Zij werden vanaf het dek omhoog gehesen. Per keer konden zo’n vijftien à twintig mensen mee.

Het schip was onderweg van Tromsø naar Stavanger en zou van daaruit dinsdag in het Verenigd Koninkrijk aankomen. De Viking Sky is eigendom van rederij Viking Ocean Cruises en werd in 2017 opgeleverd.

Correctie (24 maart 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd het cruiseschip Viking Sky ook ‘Viking Star’ genoemd. Dat is gecorrigeerd.