Mueller-onderzoek: geen bewijs voor samenwerking Rusland en campagneteam Trump

Tegelijkertijd is niet vastgesteld of Trump wel of niet de rechtsgang heeft belemmerd. Minister van Justitie Barr heeft zondag eerste bevindingen van speciaal aanklager Mueller gedeeld.

Foto Cartlos Barria/Reuters

Er is geen bewijs dat het campagneteam van president Trump heeft samengewerkt met de Russische regering tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Tegelijkertijd is niet duidelijk of Trump de rechtsgang heeft belemmerd en daarmee de wet heeft overtreden. Dat blijkt uit de eerste openbaringen van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller die de Amerikaanse minister van Justitie William Barr zondag heeft gedeeld met het Amerikaans Congres.

Het is de vraag of de bevindingen in de brief van de minister ook een volledig beeld geven van Muellers conclusies, aangezien het daadwerkelijke rapport niet openbaar gemaakt is.

De voormalige baas van de FBI deed bijna twee jaar lang onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, en in hoeverre daarbij is samengewerkt met het campagneteam van Donald Trump. “Het onderzoek heeft niet vastgesteld dat leden van het Trump campagneteam hebben samengespannen of gecoördineerd met de Russische regering”, citeert minister van Justitie William Barr het onderzoek van Mueller.

Wat betreft verhindering van de rechtsgang, laat de speciaal aanklager het open. “Hoewel dit onderzoek niet concludeert dat de president de wet heeft overtreden, pleit het hem ook niet vrij.” Mueller keek onder meer naar de beslissing van president Trump om FBI-directeur James Comey in 2017 te ontslaan.

Barr benadrukt echter dat “buiten redelijke twijfel” vastgesteld moet worden dat Trump dit besluit met foute bedoelingen heeft gemaakt. En daar is volgens de minister niet genoeg bewijs voor.

Overigens zijn er wel “meerdere aanbiedingen van Rusland-verwante individuen” geweest om Trumps campagneteam te helpen, schrijft de minister. Ook herhaalt hij eerdere conclusies van Mueller dat Rusland systematisch probeerde de verkiezingen te beïnvloeden met propaganda op sociale media, en het hacken en lekken van Democratische e-mails.

Na maandenlange speculatie door Amerikaanse media en politici, lijkt die kwestie nu met een sisser voor Trump af te lopen. Ook voor zijn familie: al langer werd gespeculeerd dat zijn zoon Donald Jr. en schoonzoon Jared Kushner mogelijk aangeklaagd zouden worden. Maar Mueller stelt dat er geen nieuwe aanklachten hoeven te volgen.

Trump: het is een schande

Trump liet zich dit weekend nog niet horen over het onderzoek, maar concludeert in zijn eerste reactie dat hij juist volledig is vrijgepleit. “No Collusion, No Obstruction, Complete and Total EXONERATION. KEEP AMERICA GREAT!”, schrijft hij op zijn favoriete medium.

“Het is een schande dat ons land dit heeft moeten doorstaan, het is een schande dat jullie president dit heeft moeten doorstaan”, zei Trump tegen verslaggevers. De president deed het onderzoek herhaaldelijk af als een “heksenjacht”.

Lees ook: Zes vragen over het Mueller-rapport

Congres buigt zich over bevindingen

Op vrijdag werd bekend dat het onderzoek was afgerond, de onlangs aangestelde minister van Justitie Barr had dit weekend de tijd om het Mueller-verslag te bestuderen. Barr heeft vervolgens een samenvatting van de door hem relevant geachte bevindingen in een document gezet en gedeeld met de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Meerdere Democraten hebben inmiddels geëist om het volledige verslag in te zien. Het Democratisch Congreslid Jerrold Nadler, die deel uitmaakt van de juridische commissie, zegt dat het nu aan het Congres is om vast te stellen of de president de wet overtreden heeft. Het is ook de vraag of wat in Barrs brief staat, een volledig plaatje geeft van het onderzoek van Mueller. Eerder zei Nadler al dat zijn partij bereid is om door te vechten tot het Amerikaanse Hooggerechtshof om het rapport volledig openbaar te krijgen.

Barr benadrukt in zijn brief dat na overleg besloten zal worden welke informatie verder gedeeld wordt. Maar de Democraten zijn wantrouwig dat de minister binnen zo’n korte tijd heeft besloten om niet tot actie over te gaan terwijl de president niet is vrijgepleit. “Mueller werkte 22 maanden om te onderzoeken of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd. Minister Barr had twee dagen nodig”, schrijft Nadler. De Democraat zegt de minister binnenkort op te zullen roepen voor een hoorzitting over de kwestie.