De handbalsters moeten blijven lopen voor ‘Manu’

Handbal De nieuwe bondscoach Emmanuel Mayonnade ligt goed bij de handbalsters, zo bleek in een ‘snuffelweek’ met twee oefenduels.

De bondscoach van Nederland, Emmanuel Mayonnade geeft in Groningen aanwijzingen tijdens een oefenwedstrijd tegen Duitsland. Opbouwspeelster en nummer 9 Estavana Polman luistert toe.
De bondscoach van Nederland, Emmanuel Mayonnade geeft in Groningen aanwijzingen tijdens een oefenwedstrijd tegen Duitsland. Opbouwspeelster en nummer 9 Estavana Polman luistert toe. Foto HSF/Henk Seppen

Zijn gebrekkige Engels ten spijt heeft de nieuwe Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade de Nederlandse handbalsters bij hun kennismaking glashelder duidelijk gemaakt wie hij is, wat hij wil, waarvan hij houdt en waaraan hij een hekel heeft. Ter afronding van de ‘snuffelweek’ speelde Nederland twee interlands tegen Duitsland – één gewonnen en één verloren. Voorlopige conclusie: er is een klik tussen de speelsters en hun nieuwe coach.

Daags nadat Mayonnade, die kortweg als ‘Manu’ aangesproken wenst te worden, zichzelf had geïntroduceerd, zijn plannen had ontvouwd en twee trainingen op het Groningse platteland in Ten Boer had verzorgd, bleek het team tevreden met hem. Goeie kerel, bekwame trainer met een aansprekende benadering, waren samengevat de eerste indrukken.

„Ik ben aardig onder de indruk”, zei hoekspeelster Angela Malestein in de knusse kantine van de al even knusse sporthal in Ten Boer, waar het halve dorp was uitgelopen om de goed presterende Nederlandse handbalsters te zien trainen. „Manu is creatief en je merkt aan alles dat hij er veel zin in heeft om met ons te werken.”

Tess Wester, de expressieve keepster van Nederland, is al even complimenteus. „Ik ben heel erg fan van het spel van Metz, waarvan hij clubcoach is, en waartegen ik met mijn oude club Bietigheim in de Champions League heb gespeeld. Hij legt de nadruk op een goede dekking van waaruit hij snel wil spelen. ‘I like to run a lot, a lot, a lot’ , zei hij tegen ons. Mijn opvatting: die stijl ligt ons.”

Manu paaide Wester ook met een powerpointpresentatie waarin de statistieken van het recente EK in Frankrijk – met brons voor Nederland – waren verwerkt. „Daarin zei hij met nadruk over goede keepsters te beschikken. Dat voelt goed, heel positief”, zegt Wester, die de loftuitingen van haar coach bevestigde door in het tweeluik met Duitsland bovengemiddeld veel ballen, inclusief een reeks strafworpen, te stoppen.

Lees ook: Mayonnade kent de Nederlandse handbalsters tot in detail

Aandachtspunten

Nu liggen Manu’s aandachtspunten als bondscoach ook niet bij de oerdegelijke Wester. De Fransman moet na het vertrek van de routiniers Maura Visser en met name sterspeelster Nycke Groot een kwalitatieve terugval zien te voorkomen. Met hun afscheid is het Nederlands team in één klap 260 wedstrijden – ieder 130 – aan interlandervaring kwijt. Ga er maar aan staan.

Een aderlating, volgens Manu. Maar er blijft naar zijn overtuiging genoeg kwaliteit over om het succes van Nederland te continueren. Dat vereist naar zijn inzicht wel een aantal aanpassingen. Om te beginnen in de dekking. Die moet agressiever uitgevoerd worden dan de speelsters gewend waren, vindt hij. Véél agressiever, „again and again”. En vanuit die op te trekken ‘muur’ propageert ‘Manu’ een snelle tegenaanval, de fast break. Vandaar zijn boodschap om te lopen, te lopen en nog eens te lopen.

Die opdracht werd tegen Duitsland redelijk goed uitgevoerd, met de routiniers voorop. De jonge speelsters hebben zichtbaar meer moeite met de gewenste tempoversnellingen. Logisch vanwege het verleden met de opgestapte bondscoach Helle Thomsen. De Deense hield ook graag de vaart in het spel, zij het dat ze het afgelopen EK in Frankrijk, gedwongen door de absentie van sleutelspeelsters, meer zekerheden had ingebouwd. Onder Manu betekent dat opnieuw terugschakelen.

Een ander accent dat Manu legt is een intensievere rol van de hoekspeelsters. Tot genoegen van Angela Malestein, die zich tijdens het EK in Frankrijk nog wel eens geïsoleerd voelde staan. Had ook met haar mindere vorm te maken, erkent ze. Maar toch, een coach die haar rol wil opwaarderen, maakt haar op voorhand gelukkig. Met zeven doelpunten over twee wedstrijden tegen Duitsland presenteerde Malestein zich als een betrouwbare partner aan Manu.

Lees ook: Handbalsters moeten zichzelf geen trauma aanpraten

Polman goed voor 20 doelpunten

Nadrukkelijker dan Malestein manifesteerde Estavana Polman zich. De opbouwspeelster dartelde beide keren tegen Duitsland over het veld en trok met tweemaal tien doelpunten met verve de leidersrol naar zich toe.

Na de geboorte van haar dochter en het herstel van lichte blessures voelt Polman haar topvorm terugkeren. „Ik voel me in alle opzichten geweldig”, zei ze vooraf in Ten Boer. „Ik heb bijgetekend bij Team Esbjerg, de club waar ik het erg naar mijn zin heb, en Rafael [ze woont samen met oud-voetballer Van der Vaart] en ik worden in Denemarken relatief met rust gelaten. Ik ben helemaal gelukkig.”

Nou, dat was te zien tegen Duitsland. Waar generatiegenoten en andere steunpilaren als Laura van der Heijden, Lois Abbingh hun normale niveau haalden, ontsteeg Polman over twee wedstrijden alles en iedereen. De vraag wie in de nieuwe samenstelling als vervanger van Nycke Groot aangemerkt mag worden, beantwoordde Polman met bij vlagen flitsend en dominant spel.

Zowel na het duel in MartiniPlaza in Groningen als een dag later in het Duitse Oldenburg sprak bondscoach Manu van leerzame momenten, zij het dat zijn tevredenheid na de 29-26 overwinning in Nederland groter was dan na de 29-28 nederlaag in Duitsland. Zijn kernpunt van kritiek: Nederland verloor te veel duels.

Het nut van twee oefenpotjes tegen een goede tegenstander stemde Manu mild. Na een eerste kennismaking slechts een week kunnen trainen, is te kort om zijn stempel op de ploeg te drukken, vindt de bondscoach. Pas in juni, als Nederland twee weken bij elkaar komt op het nationale sportcentrum Papendal en twee oefenwedstrijden speelt tegen Rusland, de olympisch kampioen en nummer twee van het EK, kan hij hogere eisen stellen. Dan kan hij pas echt gaan boetseren.

Die trainingsstage wordt belangrijk, misschien wel doorslaggevend voor het resultaat op het WK in december in Japan. Want daar wil Manu kampioen worden, voor minder doet hij het niet. Bijkomende voordeel: die titel betekent rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020.