Dodental door orkaan Idai in Mozambique opgelopen tot 446

Er zijn honderdduizenden mensen getroffen door de ramp, aldus de Mozambikaanse minister van Land en Milieu.

Een vrouw houdt haar 2-jarige dochter vast in een houten bootje. Ze ontvluchtten Beira voor een nog onbekend bestemming.
Een vrouw houdt haar 2-jarige dochter vast in een houten bootje. Ze ontvluchtten Beira voor een nog onbekend bestemming. Foto Themba Hadebe/AP

Het aantal mensen dat in Mozambique is omgekomen door de orkaan Idai en de daaruit voortkomende overstormingen, is opgelopen tot 446. Dat meldt de Mozambikaanse minister van Land en Milieu, Celso Correia, aan persbureau Reuters. Volgens de minister zijn er 531.000 mensen getroffen door de ramp; 110.000 van hen zijn ondergebracht in opvangkampen.

De orkaan kwam vorige week vrijdag aan land in de havenstad Beira, waar een half miljoen mensen wonen. Hierdoor stortten gebouwen in en vele vierkanten kilometers land liepen onder. De stad werd grotendeels verwoest, zegt het Rode Kruis. De cycloon trok verder naar Zimbabwe en Malawi, waar ook meer dan driehonderd slachtoffers vielen.

Aantal vermisten onduidelijk

Waarschijnlijk zijn er in Mozambique nog meer slachtoffers te betreuren. Hoeveel mensen er precies zijn omgekomen, is pas vast te stellen als het water is gezakt. Zelfs het precieze aantal vermisten is nog onduidelijk. Kort na de ramp zei president Filipe Nyusi te vrezen dat er meer dan duizend slachtoffers zijn gevalen.

De levensader van zuidelijk Afrika is veranderd in een modderzee. “Deze ramp is net zo groot als Katrina.” Lees ook: In dit verdronken dorp is niets overgebleven

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zegt zich voor te bereiden op voedselhulp aan 600.000 mensen. In Beira zorgen het gebrek aan hygiëne, het stilstaande water en de ontbindende lichamen voor verhoogd risico op ziektes zoals cholera, tyfus en malaria. Daarvoor waarschuwde Unicef zaterdag.

“We gaan zeker cholera krijgen”, zei minister Correia volgens persbureau AP, hoewel er nog geen ziektegevallen bekend zijn. In voorbereiding op de uitbraak zegt Correia een behandelcentrum te openen voor cholerapatiënten.