Opinie

Iedereen mag het zeggen, maar Freek de Jonge blijkbaar niet

Frits Abrahams

Wat doen we met Freek de Jonge? „Misschien toch beter een spuitje?”, twitterde iemand die woedend was over het gedrag van De Jonge op het Boekenbal.

De onderbuik van Nederland rommelde weer als vanouds op Twitter. „Kan deze verwarde bejaarde rukker even worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum?” „Aandachttrekkerij van een man die zijn beste tijd heeft gehad.” „En dan mag je nog blij zijn dat de demente clown Freek de Jonge niet in zijn blote reet rond huppelde.” „Als ik De Jonge hoor ben ik voorstander van een lagere AOW-leeftijd voor cabaretiers en een verbod om daarna nog in het openbaar op te treden.” „Jemig, wie heeft De Jonge uit de dagopvang gehaald? Vasculaire dementie is een slopende ziekte.”

Oud worden, dat is voor deze schuimbekkende twitteraars wel het ergste wat je je medemensen kunt aandoen. Kan men niet beter álle oude mensen, de eigen (groot)ouders voorop, een spuitje geven? Dan zijn de twitteraars eindelijk van dat gezeik af.

Wat voor vreselijks had De Jonge precies gedaan? Hij had bij het begin van het Boekenbal de CPNB-directeur die het bal opende onderbroken met het voorstel om een statement te maken over de overwinningsspeech van Thierry Baudet. Die had immers vastgesteld dat „we ondermijnd worden door onze universiteiten, onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen.” Eerder had Forum voor Democratie op zijn website al gepleit voor „een grondige sanering” van de NPO omdat die „een instrument van het partijkartel” is.

Lees ook wat Freek de Jonge zei over zijn actie: ‘Wonderlijk dat de woede zich nu op mij richt’

Ik denk niet dat ze bij FvD de uitzendingen van WNL, ook lid van het publieke bestel, zullen willen saneren. Zeker niet zolang WNL uitzendingen maakt zoals zondag met een uiterst partijdige presentator als Rick Nieman, die hoofdzakelijk vertegenwoordigers van één (rechtse) denkrichting te gast had; het was een soort Fox News-uitzending waarin Trump vervangen was door Theo Hiddema – waarmee een klein landje toch nog bijna groot kan zijn.

Freek de Jonge is een kunstenaar – ik durf het nauwelijks meer te schrijven – en wat hij deed was andere kunstenaars – kan ik ook beter niet meer schrijven – waarschuwen voor een inmiddels belangrijke politicus, die kort na zijn verkiezingszege in ondubbelzinnige bewoordingen andersdenkende academici, journalisten en kunstenaars de wacht aanzegde. Ze moeten opdonderen, want ze ondermijnen het land.

De Jonge wilde tegen zijn feestende collega’s zeggen: wees niet naïef, daar sprak iemand die zich ook tegen jullie zal keren als hij macht heeft. Of zoals hij tegen NRC zei: „Hij viel het vrije woord zonder meer aan.”

De Jonge koos voor zijn actie niet het beste moment – hij interrumpeerde toen de spreker over de tragedie van Utrecht was begonnen – maar wel het goede gezelschap. Daar zat een deel van intellectueel Nederland dat nog veel last van Baudet kan krijgen.

Had De Jonge een beter moment gekozen, dan zou hij óók veel kritiek hebben gekregen. Het opvallende feit doet zich voor dat de rede van Baudet niet alleen door linkse, maar ook door rechtse publicisten zwaar is gekritiseerd. Men vond het de gezwollen leuterkoek van een egomaan – wat het ook was. Iedereen mag dat zeggen, maar Freek de Jonge niet. Want die is links, beroemd én oud – veel erger kan het niet.