Broers eisen schadevergoeding voor onterechte arrestatie na schietpartij Utrecht

Aanslag Twee broers die onterecht werden vastgehouden verwijten de politie en het OM dat hun naam onvoldoende „gezuiverd” is.

Het 24 Oktoberplein in Utrecht is hermetisch afgesloten nadat op de ochtend van maandag 18 maart Gökmen T. het vuur opent in een tram en daarbij drie mensen doodschiet en zeven anderen verwondt.
Het 24 Oktoberplein in Utrecht is hermetisch afgesloten nadat op de ochtend van maandag 18 maart Gökmen T. het vuur opent in een tram en daarbij drie mensen doodschiet en zeven anderen verwondt. Foto John Thys/AFP

De twee broers van 23 en 27 jaar die tijdelijk zijn vastgehouden omdat ze onterecht werden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht vorige week maandag, dienen een verzoek tot schadevergoeding in bij de politie en het Openbaar Ministerie. Dit bevestigt hun advocaat Anis Boumanjal tegenover NRC.

De mannen verwijten de politie en het OM dat zij niet genoeg nazorg kregen en dat hun naam onvoldoende „gezuiverd” is. Daarnaast hebben ze zowel materiële als immateriële schade opgelopen, zegt hun advocaat. „We zullen geen tientallen duizenden euro’s vergoeding indienen”, zegt Boumanjal, „maar een bedrag dat de schade dekt en een excuus zou mooi zijn”.

„Dat de politie in alle ijverigheid het zekere voor het onzekere heeft genomen en tot aanhouding is overgegaan, is gezien de ernst en de impact van het strafbare feit, misschien nog wel invoelbaar”, zegt Boumanjal, „maar de nazorg van de politie laat echt te wensen over”.

Grote pistolen en zwarte mutsen

De oudste van twee broers is maandagochtend thuis, in de Utrechtse wijk Ondiep, als hij rond half twaalf ziet dat de straat vol staat met politie. Het is de Dienst Speciale Interventies, de anti-terreurpolitie: „mannen met grote pistolen en zwarte mutsen op”, zegt de 27-jarige man. Gökmen T. heeft kort daarvoor op het 24 Oktoberplein drie mensen doodgeschoten. Hij is gevlucht in een rode Renault Clio en heeft die achtergelaten in de straat waar de broers wonen.

Lees ook het profiel over Gökmen T.: Een tijdje moslim, dan weer een tijdje junk

Aanvankelijk kijkt de 27-jarige man, die uit privacyoverwegingen liever anoniem blijft, toe hoe de politie te werk gaat. Tussendoor haalt hij zijn jonge zusje nog van school. Maar dan belt de politie hem: hij moet terugkomen. „En toen begon die hond naast me te blaffen”, zegt de 27-jarige man, „en de politieman zei: ‘U bent aangehouden.’” Wegens mogelijke medeplichtigheid bij een terroristische aanslag, zou de agent hebben gezegd.

Twee uur later wordt ook zijn broertje opgepakt. De auto’s en telefoons van de broers worden in beslag genomen. Hun woning gecontroleerd. Allebei worden ze twee keer verhoord. Ze krijgen foto’s te zien van de rode Renault en Gökmen T. „Ik ken die man helemaal niet persoonlijk”, zegt de 27-jarige man, „ik zag hem alleen wel eens lopen met gekke figuren in de stad”. Dinsdagavond rond tienen worden de mannen plotseling vrijgelaten.

Het OM brengt daar zelf over naar buiten: „De aangehouden 23- en 27-jarige medeverdachten zijn heengezonden. Er is niet vastgesteld dat zij betrokkenheid hadden bij het schietincident en zij zijn geen verdachten meer in het onderzoek.”

Geen excuses

Je kunt erover twisten of er wel een „redelijk vermoeden van schuld” was tegen de twee broers, zegt hun advocaat Boumanjal. „Tegelijkertijd heeft de politie in zijn algemeenheid goed werk geleverd en dan past het niet om spijkers op laag water te zoeken.” Wat de broers vooral dwarszit, zegt de advocaat, is dat er geen officieel sepot naar buiten is gegaan, dat ze geen excuses hebben gekregen en dat er geen moeite is gedaan om hun naam te zuiveren.

De 27-jarige man vult aan: „Ik slaap slecht en voor de mensen in de buurt ben ik nog steeds de terrorist.”