Wat Trumps twitterduimen deden tijdens het Mueller-onderzoek

Een analyse van de tweets van de Amerikaanse president over het Rusland-onderzoek.

Foto Susan Walsh/AP

Goed dat Donald Trump zijn „twitterduimen” – zoals zijn (inmiddels ontslagen) stafchef John Kelly ze ooit noemde – niet in bedwang kan houden. Zo kunnen we zien wat er wanneer in het hoofd van de president is omgegaan tijdens het onderzoek naar mogelijke samenzwering (collusion) van zijn campagneteam met de Russische regering.

Wie in al zijn tweets (de teller staat op afgerond 41.000) zoekt naar de woorden ‘Russia’, ‘witch hunt’, ‘collusion’ en ‘Mueller’ (de speciaal aanklager die het onderzoek leidt), vindt honderden vermeldingen. En wie ze in grafiekje zet, ziet de vulkanische kenmerken ervan: het borrelt en het borrelt.

Vanaf 17 mei 2017, de dag dat Mueller werd aangesteld, kolkt het af en toe wat hoger op, maar dan kan het ook maanden relatief rustig blijven.


(Voor lezers op mobiel: kantel je telefoon om deze grafiek optimaal te zien.)

Uitbarsting

In 2018 barst de vulkaan uit. In mei, zeg maar rond de ‘verjaardag’ van het onderzoek, begint Trump Mueller en zijn team verdacht te maken. Volgens de president zijn de betrokken FBI-agenten „13 angry Democrats” – Mueller zelf is een geregistreerd Republikein. Het woord ‘heksenjacht’ valt nu in elke tweet die Trump over het onderzoek stuurt.

De grootste explosie zien we in augustus 2018, als twee voormalige getrouwen van Trump in het nieuws komen. Michael Cohen, jarenlang Trumps persoonlijke advocaat, bezwijkt onder de druk en besluit met Mueller samen te werken. En oud-campagneleider Paul Manafort wordt veroordeeld wegens oplichting en belastingontduiking. De zaak gaat niet over zijn rol in de campagne, ook niet over samenzwering met Rusland in verkiezingstijd. Maar Trumps tweets laten zien dat de president getergd is door de dagelijkse berichtgeving over zijn ex-medewerkers.

Orkaanpauze

De maanden september en oktober worden in Amerikaanse media wel als ‘orkaanpauze’ omschreven. Het zijn de maanden dat de orkanen Florence en Michael delen van de Amerikaanse oostkust wegblazen. Ook in januari 2019 is het betrekkelijk stil op Twitter.

Trump heeft wel iets anders aan zijn hoofd: hij is met de Democratische Partij verwikkeld in een gevecht om zijn grensmuur gefinancierd te krijgen en heeft de overheid daarbij tot een gedeeltelijke sluiting gebracht. Achthonderdduizend ambtenaren krijgen geen loon en de goedkeuringspercentages voor de president hollen achteruit.

Als de overheid weer op gang is gebracht, komen de tweets ook weer op stoom. Trump hamert er vooral op dat er geen sprake is van een samenzwering. Op 20 maart stuurt hij zijn laatste tweet over Muellers onderzoek. „Totally illegal”, schrijft hij. En nu het onderzoek is afgerond? De president heeft er nog geen letter aan vuil gemaakt.


(Voor lezers op mobiel: kantel je telefoon om deze grafiek optimaal te zien.)