Schilderij in depot Amerikaans museum blijkt toch Van Gogh

Experts van het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben vastgesteld dat ‘Vaas met klaprozen’ toch van de Nederlandse schilder is.

'Vaas met klaprozen' van Vincent van Gogh, vermoedelijk gemaakt in 1886.
'Vaas met klaprozen' van Vincent van Gogh, vermoedelijk gemaakt in 1886. Foto via AP via Wadsworth Atheneum Museum of Art

Een stilleven van een vaas met rozen dat bijna dertig jaar was opgeslagen in het depot van een Amerikaans museum, blijkt toch een Van Gogh. Dat maakte het Wadsworth Atheneum Museum of Art in Hartford vrijdag bekend. Onderzoekers van het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben de authenticiteit van het doek vastgesteld.

Doorslaggevend voor die vaststelling is een verborgen zelfportret onder vaas met rozen. Dat ontdekte het Amerikaanse museum zelf met röntgenonderzoek. Van Gogh schilderde uit geldgebrek vaker over oude doeken heen. Expert Louis van Tilborgh van het Van Gogh Museum analyseerde het schilderij vervolgens in Amsterdam en besteedde daarbij speciale aandacht aan de gebruikte verf, materialen en stijl.

Levendiger kleurenpallet

Vaas met klaprozen past in een serie werken die Vincent van Gogh schilderde kort na zijn aankomst in Parijs in de lente van 1886. In de jaren ervoor verbleef hij in het Brabantse Nuenen waar hij voornamelijk het boerenleven in olieverf vastlegde. De gang naar Parijs luidde een stilistisch nieuwe periode in voor de schilder, waarin hij gebruikmaakte van een levendiger kleurenpalet en objecten als bloemen, fruit en noten afbeeldde.

Het museum in Hartford, dat aan de Amerikaanse oostkust ligt, was sinds 1957 in bezit van het werk. In 1990 werd het naar het depot verwezen omdat getwijfeld werd aan de authenticiteit. Door nieuwe technologische middelen waagde het museum het aan een nieuwe beoordeling.

Vanaf april is het werk weer te zien in het Wadsworth Atheneum Museum of Art.