Paus zet Chileense kardinaal aan de kant om doofpotaffaire misbruik

Ricardo Ezzati, tevens aartsbisschop van Santiago, wordt vervolgd voor het verzwijgen van seksueel kindermisbruik binnen de kerk.

Kardinaal Ezzati (l) en paus Franciscus tijdens een bijeenkomst in het Vaticaan in oktober 2015.
Kardinaal Ezzati (l) en paus Franciscus tijdens een bijeenkomst in het Vaticaan in oktober 2015. Foto Giuseppe Lami/EPA

Paus Franciscus heeft zaterdag een van de hoogste katholieke geestelijken van Chili aan de kant gezet, vanwege diens mogelijke rol bij het in de doofpot stoppen van kindermisbruik. Dat meldt persbureau AP. Het gaat om kardinaal Ricardo Ezzati, tevens aartsbisschop van Santiago.

Directe aanleiding voor het vertrek van Ezzati is een strafzaak tegen hem. Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat de aartsbisschop vervolgd mag worden voor het verhullen van seksueel misbruik binnen de kerk. Ezzati had beroep aangetekend tegen zijn vervolging, maar een rechtbank verwierp het protest van de geestelijke. Daarop accepteerde de paus alsnog het ontslag van Ezzati (77), dat de Chileen twee jaar geleden had ingediend toen hij de verplichte pensioenleeftijd van 75 jaar had bereikt. Toen hield Franciscus hem nog in functie.

Dat de paus Ezzati in 2017 liet zitten ondanks dat hij officieel met pensioen moest, wekte veel woede bij misbruikslachtoffers. Zij beschuldigen hem ervan dat hij pedoseksuele priesters in bescherming heeft genomen, terwijl hij slachtoffers juist zwart maakte. Ezzati ontkent de aantijgingen.

Schandalen

De katholieke kerk in Chili heeft de afgelopen tien jaar met tal van misbruikschandalen te maken gekregen. De centrale figuur in de affaires is priester Fernando Karadima, die schuldig bevonden is aan het jarenlang misbruiken van tienerjongens. Karadima hoefde wegens verjaring van zijn misdrijven niet de cel in, maar werd vorig jaar wel door Franciscus uit zijn ambt gezet.

Lees meer over de misbruiktop die Franciscus onlangs hield in het Vaticaan: Paus belooft strijd op alle fronten tegen misbruik

Paus Franciscus nam het vorig jaar januari tijdens een bezoek aan Chili op voor een van misbruik beschuldigde bisschop. Zijn uitspraken veroorzaakten de nodige ophef. Een week later bood hij zijn excuses aan. In mei wist hij vervolgens alle ruim dertig Chileense bisschoppen ertoe te bewegen hun ontslag in te dienen, als teken dat zij de verantwoordelijkheid voor ontucht- en doofpotschandalen op zich nemen. Van acht geestelijken, inclusief Ezzati, heeft de paus het ontslag geaccepteerd.