Meng Wanzhou

China weigert Canadees koolzaad, mogelijk vanwege Huawei-ruzie

China heeft de inkoop van koolzaad uit Canada stopgezet. Dat meldde de Canadese brancheorganisatie voor koolzaad vrijdag. De maatregel lijkt een vergelding voor de Canadese arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. China is de belangrijkste afnemer voor Canadees koolzaad, waaruit olie wordt geperst. De blokkade kan een voedselveiligheidsmaatregel zijn, maar de voormalige Canadese ambassadeur in China David Mulroney zei dat de koolzaadblokkade „absoluut verband houdt” met de arrestatie van Meng. Er heerst grote diplomatieke spanning tussen Canada en China sinds 1 december. Toen arresteerde Canada de topvrouw van techreus Huawei op verzoek van de Verenigde Staten. In de VS wordt ze verdacht van onder meer bankfraude en diefstal van technologie. (AP)