Manneken Pis plast voor het eerst sinds 1619 geen drinkwater meer

De straal van het beeldje bleek al die tijd in het riool te belanden. De gemeente dacht eigenlijk dat het werd hergebruikt.

Manneken Pis plast maar een klein straaltje, maar bleek toch zeker duizend liter water per dag te lozen.
Manneken Pis plast maar een klein straaltje, maar bleek toch zeker duizend liter water per dag te lozen. Foto Les van Lieshout/ANP

Eigenlijk dachten ze bij de gemeente dat het water dat Manneken Pis uitplast hergebruikt werd, maar de straal bleek al jaren het riool in te lopen. Het beroemde Brusselse beeldje was niet goed aangesloten, zo werd onlangs ontdekt. Daardoor stroomde al die tijd ieder jaar genoeg water het putje in om drie, vier, misschien wel tien huishoudens van water te voorzien. Het euvel in het vierhonderd jaar oude beeldje is pas deze week provisorisch verholpen.

Al ruim twee maanden is Brussel het toneel van jonge mensen die opkomen voor het klimaat, maar de beroemdste Brusselaar blijkt helemaal niet zo’n groen leven te leiden, schreef La Dernière Heure vrijdag. De Belgische krant sprak met Régis Callens, de technicus die het probleem ontdekte. “We dachten dat het een gesloten systeem was dat helemaal niets verbruikte”, zegt hij.

Bij de Belgische overheid gaat wel vaker iets mis, viel correspondent Anouk van Kampen op: De Belgen lachen gelukkig om hun kafkaëske bureaucratie

Watermeter

Op het beeldje was weliswaar een meter geïnstalleerd, maar die werd niet zo goed in de gaten gehouden, zegt Callens. Het was er “een als de 350 of 400 andere, we letten er niet op”. Pas toen het apparaat beter gemonitord werd, viel op dat er 1.000 tot 1.500 liter water per dag doorheen ging. Op de jaarnota bleek het fonteintje zelfs genoeg water te verbruiken om zo’n tien huishoudens mee te voorzien:

“We staan er niet bij stil, maar zo’n klein straaltje dat voortdurend loopt, dat tikt aan!”

Er is een tijdelijk gootje geïnstalleerd dat het water weer naar de tank leidt waar Manneken Pis uit afwatert. Later wordt een definitieve oplossing geïnstalleerd. “We kunnen met trots zeggen dat voor het eerst in vierhonderd jaar Manneken Pis geen drinkwater wegpiest!”, zegt Benoît Hellings, wethouder Klimaat en locoburgemeester, opgetogen tegen La Dernière Heure. Hij belooft dat waar mogelijk ook de andere fonteinen in de stad zullen worden aangepast.