Brieven

Lezers reageren op de monsteroverwinning van Forum voor Democratie

Honderden lezers reageerden op de monsterzege van Thierry Baudet bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Een selectie.

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

Thierry Baudet en ik promoveerden in Leiden bij hetzelfde departement en aan dezelfde rechtenfaculteit. Hij koketteert met de academie en maakt gebruik van hoogdravende woorden als oikofobie. Een dun laagje beschaving bedekt een enorme laag duister. Ik krijg tranen in mijn ogen als ik zijn speech beluister. Heeft de universiteit dit voortgebracht en gevoed? Zal dit de provincies, waterschappen en Eerste Kamer vormgeven? Niet in mijn naam. Kun je erudiet zijn en tegelijkertijd een groep mensen op basis van kleur en geloofsovertuiging superieur achten aan een andere groep? Kun je erudiet zijn als je de EU onderuit wil halen? Mag iemand die een proefschrift heeft verdedigd, zijn kennis inzetten om mensen te beledigen en te kwetsen? Niet in mijn naam. Aan wetenschappers de taak om de meerwaarde van diversiteit te benadrukken, om kwetsbare groepen te beschermen, om te voorkomen dat mensen in een hoek gedrukt worden vanwege hun afkomst. Moeten we neutraal blijven als er iemand opstaat uit onze gelederen, die de witte westerse beschaving bejubelt en andere culturen beledigt? Moeten we toestaan dat iemand vrouwen op hun plek probeert te zetten, inspelend op de angst dat de witte man zijn superioriteitspositie verliest? Baudet maakt misbruik van zijn bevoorrechte positie, van het feit dat mensen gevoelig zijn voor geleerde woorden. De universiteit kan het niet voorkomen, maar we zijn als wetenschappers verplicht ons te verzetten. Ik houd me liever bezig met mijn vakgebied, maar soms zijn er zaken die uitstijgen boven je eigen vakgebied. Soms moet je als wetenschappers samenwerken. Een vuist maken.


UD Rechtsgeleerdheid (VU)

Kritiekloos

Kom op zeg, NRC! Jullie menen toch niet serieus dat Thierry Baudet eerst twintig minuten lang een van de pot gerukte speech vol complottheorieën geeft, en dat jullie analyse vervolgens begint met de zin „Het komt niet vaak voor dat politici Hegel aanhalen, maar woensdagavond was het zover” (Wat zei Baudet eigenlijk in zijn overwinningsspeech?, 22/3). De analyse zegt niks over de pure paranoïde waanzin van de speech. Zijn jullie nog steeds verbaasd dat de man filosofen kan citeren? Waarom rept de analyse niet over het feit dat zijn theorie, dat er een kwaadwillende elite is die Ons Glorieuze Vaderland moedwillig in de afgrond stort, bij ieder historisch geletterd mens alle bellen doet rinkelen? Waarom niet de feiten over vluchtelingen en klimaat op een rijtje gezet? Waarom geen kritiek op het beeld dat universiteiten, bestuurders en journalisten samen in een natie-staat-ondermijnend complot zouden zitten? Hoop van harte dat jullie snel een redactioneel besluit nemen hoe met deze demagogie om te gaan.

Een nieuwe lente?

„Een nieuwe lente, een nieuw geluid”, citeerde Theo Hiddema dichter Herman Gorter om een frisse wind aan te kondigen. De wind waait Forum op het pluche van de Eerste Kamer. De windrichting is rechts-nationalistisch: behoudend, protectionistisch, 19de-eeuws. Gaan we echt een lenteperiode van vernieuwing in? We maken met Baudet hernieuwd kennis met een bekend archetype, dat diep in onze cultuur is verzonken: de sterke, intellectuele man die verlossing brengt. Baudet sluit aan bij de reële ongenoegens van mensen, klopt diepe angsten voor alles en iedereen dat anders is op, verwart intellectuele indruk met beschaving en integriteit. We blijven slaapwandelend een Messias verwachten, een narcistische persoonlijkheid die ons bespeelt voor eigen roem en glorie.

Quasi-koketteren

Het opstellen van wetten en het besturen van provincies zijn serieuze aangelegenheden. Ze vereisen kennis, ervaring en samenwerking. Baudet zegt duizenden sollicitatiegesprekken te hebben gevoerd. Zelfs de meest elementaire fatsoensregels nemen de tot nu toe bekende namen niet in acht. Liegen is hun tweede natuur. Deze week konden we het gebral van de ‘master’ himself al horen. Quasi-koketteren met kunst en literatuur, waar kennen we dat van? Ook Nederland is nu in de greep van het rechts-populisme. Wat beweegt kiezers om hierin te geloven?

Te linkse NPO

Dat onze publieke omroep geen afspiegeling is van de Nederlandse samenleving, was de afgelopen dagen goed te horen. Je kon de tv of radio niet aanzetten of het Thierry- en Geert-bashen kwam je tegemoet. Eva Jinek kon haar afkeer van Baudet en Wilders niet onderdrukken, VARA’s De Wereld Draait Door had zelfs een thema-uitzending georganiseerd tegen het rechts-populisme. Op Radio 1 noemde Sven Kockelmann Thierry Baudet een „toneelvoorstelling”. Je moet het maar durven. Er is iets grondig mis op het Mediapark te Hilversum. Als zoveel kiezers hun vertrouwen geven aan het Fvd en de PVV, moet je deze partijen als publieke zender juist serieus nemen. Bijvoorbeeld door te analyseren wat er mis is met het oordeelsvermogen en de politieke visie van de gevestigde orde, exact zoals Pim Fortuyn het zeventien jaar geleden zei. Dat onze staatsomroep al zo lang links geïndoctrineerd is, is een grote zorg. Kiezers zullen zich nog meer ergeren en vervreemd gaan voelen. Hoog tijd dat de NPO ook de minder welgevallige en meer politiek incorrecte geluiden op haar zenders gaat laten horen.


Fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam

Meerderheid, of...?

Een euforische Thierry Baudet na zijn overwinningsspeech woensdagavond. Het gebruik van overwinningsretoriek kun je een partijleider die van nul naar dertien zetels in de Eerste Kamer gaat niet verwijten, maar stormachtig of niet, laten we niet vergeten dat een meerderheid van ‘de Nederlandse bevolking’ er anders over denkt. Het is essentieel dat journalisten, politici en bestuurders zich de komende tijd niet gek laten maken door deze verkiezingsuitslag. 85,6 procent van de kiezers heeft niet op Forum voor Democratie gestemd.

Menno Wigman

Als poëzieliefhebber Baudet nog een keer, en ditmaal correct, Menno Wigman wenst te citeren, dan graag de beginregel van ‘Stramien’ (2006):

„De waanzin zelf gaat goed gekleed.”

Verlichtingsdenken

Baudet gaf een fantastische politieke toespraak die bewijst dat Baudet in de traditie van het Verlichtingsdenken staat.

Hij biedt weerstand aan alle huichelaars die de Verlichting willen verkwanselen, zoals jullie dat bij NRC willen!

De urgente Baudet

Mijn kunstliefhebbende en progressieve vrienden vinden Baudet een cultuurbarbaar. Aan hen wil ik vragen wanneer een van de hun geliefde linkse politici Menno Wigman heeft aangehaald tijdens een speech?

Of Achterberg, of Campert, of Bernlef, of Deelder?

Of Wolkers, of Haasse, of Van Dis, of Mulisch, of Hermans, of ’t Hart, of Reve?

Het bestaansrecht van kunst is niet de jaarlijkse indexering van subsidiegeld. Het bestaansrecht van kunst is de vraag of het een vitaal onderdeel is van de maatschappij. Juist Baudet kan een belangrijke rol spelen bij het wederom urgent maken van kunst en cultuur. En daarvoor kunnen we hem niet genoeg, uit de kluiten gewassen veren, in zijn reet steken.