Laatste IS-bolwerk Baghouz gevallen

Dat melden de Syrische Democratische Strijdkrachten op Twitter. De strijd om de Syrische stad heeft weken geduurd.

Rook stijgt op uit het laatste stukje grond in Baghouz, Syrië dat in handen was van Islamitische Staat.
Rook stijgt op uit het laatste stukje grond in Baghouz, Syrië dat in handen was van Islamitische Staat. Foto Maya Alleruzzo/AP

De strijd om Baghouz, de laatste enclave in handen van Islamitische Staat, is voorbij. Op Twitter melden de door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) dat de stad aan de grens met Irak “bevrijd” is.

“De SDF verkondigen de totale vernietiging aan van het zogenoemde kalifaat en de 100 procent territoriale vernietiging van Islamitische Staat”, schrijft de perswoordvoerder van de strijdgroep op het sociale medium. “Op deze bijzondere dag herdenken we de duizenden martelaren wier inspanning dit mogelijk heeft gemaakt.”

De eindstrijd om Baghouz begon begin deze maand. De veldslag werd vertraagd door duizenden burgers die de plaats ontvluchtten, voornamelijk vrouwen en kinderen van IS’ers. Ook gaven honderden strijders zich over aan de SDF. Vrijdagavond kondigde de Amerikaanse krijgsmacht al aan dat Baghouz gevallen was. IS heeft nu geen grondgebied meer in handen in Syrië en Irak.

Niet het einde

De val van Baghouz betekent niet het einde van IS. In grotten rondom de stad zouden zich nog aanhangers van de terreurorganisatie ophouden. Ook op andere plekken in Syrië zijn ondergedoken strijders actief. Verwacht wordt dat de overgebleven IS’ers overgaan tot een guerrilla-oorlog. Mustafa Bali, de woordvoerder van de SDF, zegt dat de strijd tegen de groepering doorgaat totdat die “totaal vernietigd” is.

Op zijn hoogtepunt bezat de terreurbeweging eenderde van de grond in Syrië en Irak. Met een bliksemopmars in 2014 wist IS grote delen van deze landen te veroveren. Vanuit het kalifaat werden bloedige aanslagen op het Westen voorbereid. Daarbij kreeg de beweging hulp van duizenden sympathisanten van over de hele wereld die naar het gebied toetrokken. IS onderwierp miljoenen burgers in het kalifaat aan strenge islamitische wetgeving, de sharia.

Twitter avatar mustefabali Mustafa Bali Syrian Democratic Forces declare total elimination of so-called caliphate and %100 territorial defeat of ISIS. On this unique day, we commemorate thousands of martyrs whose efforts made the victory possible. #SDFDefeatedISIS