Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

De Nederlandse kiezer voerde deze week – in de woorden van Marc Chavannes – „een plofkraak” uit op het democratisch bestel. Onze lezers lieten de inbox van de Opinie-redactie ontploffen. Ruim veertig lezers stuurden donderdag een mail na de zege van Forum voor Democratie (FvD) bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op de site reageerden honderden lezers op Marc Chavannes (De ‘oude’ partijen gaven ruimte aan doemartiest Baudet, 21/3) en Bas Heijne (Baudets overwinning is een mokerslag, 21/3). En het zal nog wel even doorknallen.

Op de brievenpagina van deze Opinie & Debat (pag. 10 en 11) een selectie. Joost Eerdmans schrijft daar dat het weer eens goed te merken was dat „onze publieke omroep geen afspiegeling is van de Nederlandse samenleving”. „Je kon de tv of radio niet aanzetten of het Thierry- en Geert-bashen kwam je tegemoet.” Zorgelijk, vindt hij. „Kiezers zullen zich nog meer ergeren en vervreemd gaan voelen.”

Dezelfde zorgen zou hij ook bij de NRC-brievenrubriek kunnen hebben. De inzenders waren opmerkelijk eensgezind in hun afkeer van Thierry Baudet. Een enkeling noemde Baudet „een neo-fascist” en zijn FvD „een fascistische partij”. Dat drukten we niet af. We hanteren de regel: hoe bouder de bewering, hoe steviger de onderbouwing moet zijn. Alle bijval voor Baudet publiceerden we in de brievenrubriek: twee reacties.

Unaniem waren de lezers ook over het aanbod van een „10-daagse exceptionele Air Cruise per privé-jet naar Antarctica” om oog in oog te staan met „imponerende keizerpinguïns en hun kuikens”. Negen lezers klaagden over deze advertentie. Was dit een 1 april-grap? Ze waren „verbijsterd” dat NRC meewerkt „aan het ontheiligen van één van de laatste ongerepte gebieden op aarde”. Volgens Gerard Godschalk moet de krant zich „diep en diep schamen”. chef Opinie.