Fietsen

Een fietsenbank als je geen fiets kan betalen

De eerste fietsenbank in de regio heeft vrijdag haar deuren geopend in Rotterdam. Inwoners die geen geld hebben om zelf een rijwiel te kopen, kunnen bij deze bank aan de Pretorialaan op Zuid aankloppen voor een fiets.

De Fietsenbank is een initiatief van de gemeente Rotterdam, stichting Pluspunt (begeleiding voor voormalige daklozen) en de Verkeersonderneming. „Wij proberen al jaren de files in en om Rotterdam te verminderen”, zegt woordvoerder Monique Monster van de Verkeersonderneming. „Daarbij promoten wij fietsgebruik.”

Deze Rotterdammers rijden waarschijnlijk ook geen auto. „Dit project helpt niet bij het terugdringen van de files”, bevestigt Monster. „Maar het verbetert wel de mobiliteit van deze groep Rotterdammers.” Kunnen fietsen helpt bijvoorbeeld tegen eenzaamheid, zegt Monster. „Mensen kunnen makkelijker op bezoek of naar een sollicitatiegesprek.” Rotterdammers kunnen ook bij de bank terecht voor een reparatie of fietsles.

De Fietsenbank gaat van start met acht fietsen, geleverd door de acht instellingen en bedrijven die het project ondersteunen. De gemeente zorgt voor nieuwe aanwas van tweewielers. De fietsen worden niet geheel vrijblijvend weggegeven. Met de ontvanger wordt een tegenprestatie afgesproken. „Bijvoorbeeld een muur schilderen van de Fietsenbank of koffiezetten voor de fietscursisten”, zegt Monster. Het doel is om uiteindelijk drie Fietsenbanken in Rotterdam te realiseren.