‘Er wordt bij mij geen kruimel verspild’

Vrijwilliger bij Staatsbosbeheer Marian van Klink (60) gaat vanavond voor het eerst een groenteburger proberen. Haar partner doet niet mee. „Een man moet zijn vlees hebben hè?”

Er zitten wel twee burgers in de verpakking.

„Ja en je kunt ze niet invriezen, dus waarschijnlijk eet ik de andere morgen.”

Hoe kwam u bij dit product?

„We proberen al een paar jaar minder vlees te eten, geïnspireerd door onze zoon en schoondochter. We eten één keer per week vis en één keer helemaal geen vlees. Ik sta niet zoals de spijbelaars voor het klimaat op de barricade, maar probeer wel wat te doen. Ik zorg er vooral voor dat ik nooit voedsel weggooi, er wordt bij mij geen kruimel verspild.”

Nederlanders gooien zo’n derde van hun ingekochte voedsel weg.

„Vreselijk! Ik koop precies genoeg in en de restanten gaan in de vriezer. Ik probeer ook zoveel mogelijk te recyclen en tweedehands te kopen, zelfs een aardappelschilmesje als het kan. Gisteren was de hele outfit die ik droeg tweedehands.”

Verder zit er niet heel veel in uw mandje.

„Beschuit, pindakaas, kruidenzuurkool en chocopasta. Ik ga verder plaatselijk naar een bakker, slager en groenteboer. Ik wil die winkels steunen zodat ze blijven bestaan. Vanmorgen was ik bij een boer in Reeuwijk, daar kun je dan een meegebrachte fles laten vullen met melk. Scheelt afval én is veel lekkerder!”