‘Eindrapport Mueller beveelt geen nieuwe aanklachten aan’

Tegen president Trump en zijn entourage zijn in het langverwachte eindrapport van speciaal aanklager Robert Mueller volgens een hoge bron bij Justitie geen aanbevelingen opgenomen voor nieuwe dagvaardingen.

De Amerikaanse president Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump Foto Jim Lo Scalzo

In het eindrapport van zijn onderzoek heeft de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller geen aanbeveling opgenomen om nieuwe aanklachten in te dienen. Dat melden verschillende Amerikaanse media op gezag van een anonieme „hooggeplaatste functionaris op het ministerie van Justitie”. Mueller zond vrijdag zijn langverwachte rapport naar minister van Justitie William Barr.

Met Muellers rapport eindigt een 674 dagen durend onderzoek naar de vraag of het campagneteam van Donald Trump heeft samengespannen met de Russische regering om de presidentsverkiezingen van 2016 te winnen. Het team van Mueller heeft in de afgelopen twee jaar 34 mensen en drie Russische bedrijven aangeklaagd. Zeven mensen hebben inmiddels schuld bekend of zijn veroordeeld. Geen van hen is aangeklaagd in verband met de samenzwering die centraal stond in het onderzoek. De 25 Russen die door Mueller zijn aangeklaagd, worden wel verdacht van samenzwering om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Lees ook: Zes vragen over het Mueller-onderzoek

Minister Barr stuurde vrijdag een brief aan de belangrijkste leden van beide partijen in de justitiecommissies in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Hierin bevestigde hij dat Mueller een „vertrouwelijk rapport met uitleg omtrent vervolging of afzien van vervolging” had gestuurd. Amerikaanse media spreken van een „uitvoerig” rapport. Barr schreef dat hij het rapport zal lezen. Hij verwacht dat hij dit weekend al in staat zal zijn de geadresseerden op de hoogte te stellen van „de belangrijkste conclusies van de speciaal aanklager”. Ook schreef Barr dat Mueller tijdens het onderzoek geen voorstellen had gedaan die „ongepast dan wel ongeoorloofd waren”. Het lijkt een impliciet antwoord op de president, die de afgelopen jaren de speciaal aanklager en diens onderzoek voortdurend verdacht heeft gemaakt. Het onderzoek noemde Trump een „heksenjacht”, de centrale vraag een „canard” en Mueller zelf „vooringenomen”.

Democraten willen snelle en volledige openbaarheid

Prominente Democraten, onder wie Senaatsleider Chuck Schumer, Huisvoorzitter Nancy Pelosi en verschillende presidentskandidaten voor 2020, hebben vrijdag gepleit voor onmiddellijke openbaarmaking van het rapport aan het Amerikaanse publiek, en voor toezending van alle onderliggende documentatie aan het Congres. Hoewel minister Barr „zo veel openheid als mogelijk” schreef te zullen betrachten, lijkt daar wel verschil tussen te zitten. Het onderzoek van Mueller is een politieonderzoek en de kans dat dit onverkort publiek wordt gemaakt, lijkt niet groot.

Lees ook: Speciaal aanklager Mueller rondt onderzoek inmenging Amerikaanse verkiezingen af

In een eerste reactie uit het Witte Huis zei woordvoerder Sarah Sanders dat „de volgende stappen aan minister van Justitie Barr zijn” en dat het Witte Huis „het rapport niet heeft ontvangen, noch op de hoogte is gesteld van de inhoud” ervan. Trumps advocaten Rudy Giuliani en Jay Sekulow liet weten „blij” te zijn dat het onderzoek is afgerond.

President Trump zelf bleef vrijdag stil over het rapport. Dat er geen nieuwe aanklachten op de rol staan, betekent dat familieleden van Trump van de kant van de speciaal aanklager niet voor vervolging hoeven te vrezen. Er lopen nog wel verschillende andere strafrechtelijke en parlementaire onderzoeken naar het bedrijf en de inaugurele commissie van Trump, en bij allebei die instellingen zijn de (schoon)kinderen van de president betrokken.