Dodental Idai loopt in Mozambique op tot 417, velen nog vermist

Ook in Zimbabwe en Malawie vielen zeker vele tientallen of honderden doden. Details over de omvang van de ramp zijn door het hoogwater nog altijd onduidelijk.

Hulpverleners bergen het lichaam van een 17-jarig slachtoffer.
Hulpverleners bergen het lichaam van een 17-jarig slachtoffer. Foto KB Mpofu/AP

Het officiële dodental van de cycloon Idai in Mozambique is opgelopen tot 417. Hoewel de situatie verbetert, is die nog altijd kritiek, zei de Mozambikaanse minister Celso Correia van Land en Milieu zaterdag volgens persbureau Reuters. Eerder werd duidelijk dat in Zimbabwe zeker 259 mensen omkwamen en in Malawi 56. Daarmee ligt het totale dodental boven de zevenhonderd.

De orkaan ging vorige week aan land in Mozambique. Vooral de havenstad Beira (ruim een half miljoen inwoners) werd zwaar getroffen. De orkaan trok daarna verder naar Zimbabwe en Malawi. Grote gebieden zijn nog altijd overstroomd en ook voor communicatie afgesneden van de buitenwereld. Van tienduizenden mensen is onduidelijk waar zij zijn, maar hoeveel mensen precies vermist worden is niet bekend. De toegankelijkheid van het gebied verbetert, zei Correia.

De verwachting is dat het dodental nog veel verder zal oplopen. President Filipe Nyusi van Mozambique zei eerder te vrezen dat duizend van zijn landgenoten de natuurramp niet overleefd hebben. Hoeveel slachtoffers er precies gevallen zijn, zal pas blijken als het water gezakt is.

Correspondent Bram Vermeulen bezocht het getroffen gebied: In dit verdronken dorp is niets overgebleven

Hulpverlening

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties betuigde vrijdag zijn medeleven met de slachtoffers van orkaan Idai. Hij prees de hulpverleners die al duizenden mensen hebben gered door ze van daken te halen, of van levensreddende water- en voedselhulp te voorzien. Guterres riep de internationale gemeenschap op om geld te geven. Tot nu toe is er 20 miljoen dollar (18 miljoen euro) beschikbaar gesteld, maar “veel meer internationale steun is noodzakelijk”.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) denkt op basis van satellietbeelden dat 1,7 miljoen mensen door de orkaan getroffen zijn. De organisatie houdt er rekening mee dat 600.000 mensen voedselhulp nodig zullen hebben. Daarnaast werkt WFP aan het herstellen van de communicatie in het gebied, onder meer met apparatuur aan speciale ballonnen.