Dodental explosie Chinese fabriek loopt op tot zeker 64

Het is nog altijd niet duidelijk wat de explosie in de pesticidefabriek veroorzaakte. Tientallen mensen zijn vermist.

Ravage bij de pesticidefabriek in het Oost-Chinese Yancheng.
Ravage bij de pesticidefabriek in het Oost-Chinese Yancheng. Foto Li Bo/AP

Het dodental ten gevolge van een explosie in de Chinese pesticidefabriek is toegenomen tot zeker 64. Nog altijd zijn tientallen mensen vermist. Het aantal gewonden loopt in de honderden, melden persbureaus AP en Reuters zaterdag.

De ontploffing vond donderdag plaats in een fabriek op een industrieterrein in Yancheng, dat zo’n vierhonderd kilometer boven Shanghai ligt. Persbureaus beschrijven de ravage als enorm. Op kilometers afstand sneuvelden ruiten door de explosie, auto’s en zelfs gebouwen zijn weggeblazen.

Oorzaak

Het is nog steeds niet duidelijk wat de ontploffing heeft veroorzaakt. AP meldt dat het bedrijf achter de pesticidefabriek, Tianjiayi Chemical Co., in februari nog een waarschuwing kreeg voor onveilige omstandigheden in zijn werkplaatsen.

Explosies bij fabrieken komen vaker voor in China, maar niet vaak zo hevig als deze in Yancheng. Het dodelijkste incident van de laatste jaren was een serie ontploffingen in een opslagloods voor chemicaliën in de stad Tianjin in 2015. Toen stierven 165 mensen.

In de Chinese samenleving neemt de woede toe over de gebrekkige veiligheidsstandaarden in de industrie, die de laatste decennia in rap tempo gegroeid is.