De tauros deed te wild

Het leek zo’n mooi idee: de terugkeer van de oeros – de Europese voorouder van onze huidige runderen. In 1627 stierf het laatste exemplaar in Polen, en sindsdien zijn diverse pogingen gedaan om een ras te fokken dat lijkt op die oerrunderen met hun naar voren gebogen hoorns (tot 80 centimeter lang!). In Nederland loopt sinds 2008 het taurosrund rond, ontstaan door ‘zelfredzame runderrassen’ met elkaar te kruisen, aldus ARK Natuurontwikkeling, betrokken bij het terugfokprogramma.

Grote grazers en recreanten gaan meestal prima samen, maar vorig weekend viel een tauroskoe twee wandelaars aan op de Maashorst, bij Oss. Eén van hen brak een enkel. Vermoedelijk waren de taurossen geschrokken van een hond, en waren ze extra waakzaam vanwege een pasgeboren kalf. De kudde is weggehaald.