Aantal meldingen van drugsdumping aanzienlijk toegenomen

Het aantal dumpingen steeg tot 292, blijkt uit politiecijfers. In 2017 werd nog 206 keer gemeld dat de drugsafval gevonden was.

Gemeenten moeten het afval opruimen. Archiefbeeld van vaten met xtc-afval in Alphen aan de Rijn.
Gemeenten moeten het afval opruimen. Archiefbeeld van vaten met xtc-afval in Alphen aan de Rijn. Foto Toby de Kort/ANP

Het aantal dumpingen van spullen en stoffen die gebruikt zijn voor de productie van synthetische drugs lijkt afgelopen jaar sterk toegenomen te zijn. De politie vond vorig jaar op 292 plaatsen drugsafval, 86 meer dan in 2017, blijkt zaterdag uit politiecijfers. Deels is dat te verklaren door een beter meldsysteem, maar de politie denkt ook dat het aantal labs is toegenomen en dat men daar meer afval is gaan produceren.

De politie houdt cijfers bij over het aantal aangetroffen productielabs, opslaglocaties en dumpingen. De gegevens worden verzameld voor een Europese rapportage over synthetische drugs, ERISSP. Het totale aantal meldingen kwam in Nederland vorig jaar uit op 453. In 2017 waren dat er nog 358. In de laboratoria wordt onder meer mdma gemaakt, de werkzame stof in xtc.

Gelderland in opkomst

De politie noemt de stijging van het aantal dumpingen “explosief”. Hoewel er niet meer labs werden opgerold, zegt de politie wel te vermoeden dat er meer labs in het land aanwezig zijn. Die lijken bovendien meer afval te zijn gaan produceren, stelt portefeuillehouder drugs van de politie, Max Daniel op de site van de politie:

“Een verklaring kan zijn dat producenten meer gebruik maken van zogenoemde pre-precursoren: legale stoffen die nodig zijn om verboden stoffen voor synthetische drugs zoals MDMA te vervaardigen. Dat levert meer afval op.”

De meeste meldingen werden gedaan in Noord-Brabant en Limburg, maar ook in Gelderland groeit de problematiek, zo laten de cijfers zien. Het aantal meldingen steeg daar met 24 tot 67. In Noord-Brabant daalde het aantal meldingen juist met 25, maar werden nog altijd 133 productie-, opslag- en dumplocaties aangetroffen.

De cijfers vielen volgens de politie bij de eenheden Oost-Nederland (waaronder Gelderland valt) en Limburg deels hoger uit door “een aantal onderzoeken”, waarin verdachten werden aangehouden en opslaglocaties zijn ontmanteld.

‘Meer prioriteit’

De politie zegt zich meer te willen richten op een gezamenlijke aanpak, waarbij naast het strafrecht ook het bestuursrecht en fiscaal recht een grotere rol moet gaan spelen. Daarbij moet er met name meer aandacht komen voor de geldstromen in de drugsproductie.

Drugsdumpingen kosten de gemeenten geld, omdat zij ervoor verantwoordelijk zijn dat het afval wordt opgeruimd. De drugslabs zijn ook een gevaar voor de omgeving en het milieu, zegt de politie. En het is een wereld “van zware georganiseerde misdaad en ondermijnende criminaliteit”. Verdovende middelen krijgen “de komende jaren” meer prioriteit, zegt Daniel:

“Binnen de keuzes die we als politie maken, zullen we vaker kiezen voor drugszaken.”

Drugsdumpingen per politie-eenheid