Noorse hulpdiensten evacueren deel 1.300 opvarenden van op drift geraakt cruiseschip

De Viking Sky was onderweg langs de kust van Noorwegen toen de motor uitviel. Het schip liep vervolgens net niet op de rotsen. Intussen vaart het schip weer.

De Viking Sky ligt nog zo'n vijf kilometer uit de kust.
De Viking Sky ligt nog zo'n vijf kilometer uit de kust. Foto Odd Roar Lange/EPA

Reddingsdiensten hebben zaterdag voor de kust van Noorwegen een deel van de 1.300 opvarenden van een cruiseschip dat op drift was geraakt geëvacueerd. Dat melden Noorse media. Het schip, de Viking Sky, kwam door motorpech in de problemen. De weersomstandigheden ter plekke zijn slecht.

Het cruiseschip was onderweg van Tromsø naar Stavanger, als onderdeel van een cruise die komende dinsdag in het Verenigd Koninkrijk had moeten eindigen. Na het middaguur viel de motor uit en begon het schip af te drijven naar de kust, zo is te zien op de website Marine Traffic. De bemanning liet een noodbericht uitgaan en kreeg één motor weer aan de praat. Zo wist het schip weg te komen bij de kust.

Gps-gegevens laten zien dat de Viking Sky mogelijk aan een grote ramp is ontsnapt. Op het moment dat het schip weer afstand nam van de kust, voer het over twee rotspunten heen. Niet duidelijk is hoeveel ruimte er onder water nog zat tussen de scheepsromp en het gesteente. De wateren waar het schip zich bevindt, zijn berucht vanwege hun ondiepte en de verraderlijke rotsen onder het oppervlak.

Beelden van afgelopen middag aan boord van de Viking Sky:

Volgens de Noorse krant VG zijn drie mensen zwaargewond geraakt op de Viking Sky. Drie helikopters van de kustwacht vlogen heen en weer om de opvarenden van boord te halen. Per keer konden er zo’n vijftien à twintig mensen mee. Zij moesten vanaf het dek omhoog worden gehesen.

De reddingsactie werd bemoeilijkt doordat het schip hevig op en neer deinde op de hoge golven. Tegen vijf uur ‘s ochtends op zondag waren er ruim driehonderd mensen geëvacueerd. Eerder moesten twee reddingsschepen die onderweg waren naar het cruiseschip omkeren, omdat de situatie door de harde wind en de acht meter hoge golven te onveilig was.

Na middernacht was het gelukt drie van de vier motoren van het cruiseschip opnieuw te starten, waardoor het weer kon varen. Het schip heeft op een langzaam tempo koers gezet naar de plaats Molde.

Tweede schip in de problemen

Later op zaterdagavond kwam in de buurt van de Viking Sky een ander schip in de problemen. Dat meldt de Noorse zender NRK. Ook van dit vaartuig, het vrachtschip Hagland Captain, is de motor kapot. Twee van de vijf helikopters die aanvankelijk mensen van de Viking Sky haalden, werden ingezet om de negenkoppige bemanning van de Hagland Captain te redden. Daarvoor moesten zij eerst in het koude water springen, waarna zij er door de helikopters uit getakeld konden worden. Intussen zijn zij allemaal in veiligheid gebracht.

De Viking Sky vaart onder Noorse vlag en is eigendom van rederij Viking Ocean Cruises. Op het in 2017 opgeleverde schip is plaats voor ruim 900 passagiers en 500 bemanningsleden. Het vaartuig doet bestemmingen aan in Scandinavië, maar ook steden als Amsterdam, Miami en Lissabon.