Zesdaagse Oorlog

Trump wil erkenning Israëlische soevereniteit Golanhoogten

Donald Trump zegt dat het na 52 jaar tijd is om de Israëlische soevereiniteit van de Golanhoogten aan de grens met Syrië te erkennen. Volgens de Amerikaanse president is het door Israël bezette gebied van „strategisch” belang voor de veiligheid en „regionale stabiliteit” van het land, schreef hij donderdag op Twitter. Erkenning van de Golanhoogten is omstreden. Het strategische gebied werd door Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverd, in 1981 werd het geannexeerd. De annexatie is door de internationale gemeenschap niet erkend. VN-soldaten voerden patrouilles uit in dit gebied, door de oorlog in Syrië werden zij teruggeroepen, sinds augustus 2018 zijn de blauwhelmen weer actief. De uitspraak van Trump is een enorme opsteker voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. (NRC)