Waarschuwing

Triodos moet meer doen tegen witwassen

Triodos Bank moet van De Nederlandsche Bank (DNB) meer doen om witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Dat heeft Triodos donderdag in zijn jaarverslag bekendgemaakt.

De bank heeft een zogeheten ‘aanwijzing’ gekregen van DNB. Dit is de geringste sanctie die de toezichthouder op kan leggen en ze moet gezien worden als een soort lichte waarschuwing. Het betekent niet dat er al iets is voorgevallen. Wel moet de bank maatregelen nemen om, naar eigen zeggen, „zijn klantonderzoek en het monitoren van transacties van klanten te verbeteren”. Klanten zullen dus beter in de gaten worden gehouden.

De bank verwacht „de tekortkomingen te verhelpen en te voldoen aan de eisen zoals geformuleerd door de toezichthouder”, schrijft Triodos in het jaarverslag. De bank heeft met DNB afgesproken nog dit jaar aan de eisen te voldoen. Triodos Bank heeft besloten vanwege de groei van het bedrijf en toegenomen regelgeving een risicodirecteur aan te stellen. Die beslissing was al genomen voor de aanwijzing van DNB kwam, zegt een woordvoerder, „maar dit bevestigt wel dat we een goede keuze hebben gemaakt”.

Sinds 2014 greep de toezichthouder bijna twintig keer in bij banken wegens slechte naleving van antiwitwaswetten. ING schikte in 2018 voor een recordbedrag van 775 miljoen euro met justitie omdat de bank „structureel” de wetten overtrad die witwassen moeten voorkomen. In februari kreeg Rabobank een boete van ruim 1 miljoen euro opgelegd vanwege gebrekkig toezicht op het klantenbestand.