VS dringen aan op Nederlands verbod van omstreden Huawei-5G-netwerken

Terwijl het Nederlandse kabinet werkt aan een eigen China-visie, voert de Amerikaanse overheid de diplomatieke druk op om Huawei te weren uit de nieuwe generatie telecomnetwerken. De lobby bij Nederlandse beleidsmakers is in volle gang, beaamt Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (CDA), in een gesprek met NRC.

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra is het meest uitgesproken. Deze week sprak Hoekstra in een interview in Trouw de hoop uit dat Nederland, net als de Verenigde Staten, de Chinese marktleider Huawei de deur wijst bij de aanleg van 5G, de nieuwe mobiele technologie.

Mona Keijzer ervaart de anti-Huawei-retoriek niet als ‘druk’: „Dan zeg ik: dankjewel, interessant, maar we moeten daar als Nederland een eigen afweging in maken.”

Nadat Duitsland, net als het VK, aangaf Huawei niet in de ban te willen doen, dreigden de Verenigde Staten per brief minder inlichtingen te zullen delen met Duitse veiligheidsdiensten. Zowel bij de AIVD als het ministerie van Economische Zaken wordt er rekening mee gehouden dat zo’n brief volgt als Nederland besluit Huawei niet te verbannen. De Amerikaanse ambassadeur liet al doorschemeren dat samenwerking tussen de inlichtingendiensten lastig wordt als Huawei niet geblokkeerd wordt. De Nederlandse China-visie moet over twee tot drie maanden gereed zijn.

Er is geen concreet bewijs dat Huawei aan cyberspionage doet.

Economie pagina E4-5