Verdachte schietpartij Utrecht bekent, zegt alleen te hebben gehandeld

T. heeft verklaard alleen te hebben gehandeld. Hij wordt onder meer verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk.

Bij het schietincident in Utrecht kwamen maandag drie mensen om het leven.
Bij het schietincident in Utrecht kwamen maandag drie mensen om het leven. Foto Patricj van Katwijk/ANP

Gökmen T., de hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht, heeft vrijdag bekend de schutter te zijn die maandag drie mensen doodschoot en zeven anderen verwondde. Ook heeft hij verklaard alleen te hebben gehandeld. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Over de inhoud van zijn verklaringen is verder niets bekendgemaakt. T. is momenteel de enige verdachte, de andere gearresteerden zijn vrijgelaten.

Eerder op vrijdag werd al bekend dat het voorarrest van T. is verlengd met de maximale termijn van twee weken. T. zit in volledige beperking, wat inhoudt dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben. Binnen twee weken neemt de rechtbank opnieuw een beslissing over zijn voorarrest, dat dan met 90 dagen verlengd kan worden.

De 37-jarige T. wordt verdacht van drie strafbare feiten: meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Hij werd maandagavond aangehouden na een urenlange klopjacht.

Lees ook dit profiel van T.: een ‘rare man’ die ‘vreemd uit zijn ogen kijkt’

Motief wordt nog onderzocht

Er is nog veel onduidelijkheid rond de schietpartij maandag in een tram op het 24 Oktoberplein. Het onderzoek is nog in volle gang. Zijn motief wordt nog onderzocht. Het OM maakte eerder al bekend dat er geen relatie is gevonden tussen de verdachte en de slachtoffers.

Het OM houdt rekening met verschillende scenario’s, “een geradicaliseerd gedachtegoed, géén geradicaliseerd gedachtegoed, of een combinatie van motieven”. Justitie kan nog niet uitsluiten of T. enkel een terroristisch motief had, of dat er “persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtegoed” meespeelde.

Stille tocht

Vrijdagavond wordt in Utrecht een stille tocht gehouden om de slachtoffers te herdenken. Daarbij lopen ook premier Mark Rutte (VVD) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) mee. De tocht eindigt op het 24 Oktoberplein.

Voorafgaand aan de tocht zei burgemeester van Utrecht Jan van Zanen dat het met een van de drie zwaargewonde slachtoffers inmiddels “iets beter” gaat, aldus persbureau ANP.