Val CoolCat komt hard aan bij Kahn

Retail Modeketen CoolCat is failliet. Een pijnlijk moment voor Roland Kahn: hij bouwde er zijn imperium op. 'Het is zijn kindje.'

Roland Kahn.
Roland Kahn. Foto ANP

Het was een opmerkelijke week voor de flamboyante ondernemer Roland Kahn (66), die drie jaar geleden veel publiciteit kreeg door zijn poging de warenhuizen van V&D te redden.

Dinsdag vroeg zijn modeketen CoolCat faillissement aan. Een dag later won Forum voor Democratie glansrijk de verkiezingen. Kahn is een van de weinige grote ondernemers die openlijk uitkomt voor zijn steun aan die partij.

Kahn verkondigt zijn liefde voor Forum voor Democratie onder meer via zijn Facebook-pagina. „Ik ben en lid en supporter van FvD, in mijn ogen de nieuwe liberale en democratische partij, terwijl VVD de nieuwe PvdA is”, laat Kahn per e-mail weten aan NRC.

Ook stelt Kahn, wiens vermogen in de laatste Quote 500 werd geschat op 190 miljoen euro, dat hij van Forum geen rijke partij heeft gemaakt. „Er is een bescheiden bijdrage aan de partij geleverd qua financiën.”

Nieuwendijk

Portret van Roland Kahn. Foto Jerry Lampen/ANP

Die bescheiden bijdrage zal geen probleem zijn, want ondanks het bankroet van CoolCat zit Kahn niet bepaald aan de grond. Hij heeft zijn vermogen al langere tijd verspreid over diverse modeketens en -merken (America Today, MS Mode, Sapph) en belegd in onroerend goed. Zo is hij mede-eigenaar van het pand waar De Bijenkorf in Amsterdam in huist.

Dat vastgoed zit deels in verschillende vennootschappen, vooral Nederlandse. Het jaarverslag van zijn holding meldt dat er ook een in Luxemburg zit. Op Malta heeft hij een vennootschap die zijn jacht exploiteert.

Die vastgoedhandel lijkt wel goed te gaan. De jaarrekening over 2017 van Cool Cat Oost, een bv die vastgoed exploiteert, bericht dat het „ingehouden deel van het resultaat” zo’n 6 miljoen euro is. Dat is dus de minimale winst dat jaar.

Toch komt het faillissement van CoolCat hard aan, denkt confectie-ondernemer Rob Heilbron, die zijn lingeriemerk Sapph in 2011 aan Kahn verkocht. CoolCat is de keten die Kahn in 1979 met zijn toenmalige vrouw begon. Het werd de basis van zijn imperium.

Heilbron: „Financieel is hij ongetwijfeld oké, maar dit is voor hem persoonlijk heel triest. CoolCat is zijn kindje. Vergeet niet, hij heeft het bijna veertig jaar heel goed gedaan, pas de laatste jaren ging het minder.”

Voormalig Hema-topman Ronald van Zetten vermoedt hetzelfde. „Kahn was de grondlegger, hij wilde dat het goed ging. Dus ik denk dat dit faillissement een enorme wissel op hem trekt.”

De eerste CoolCat, met kleding die kinderen cool vonden en die betaalbaar was voor ouders, verrees aan de Amsterdamse Nieuwendijk. Ofschoon Kahn in de jaren tachtig een moeilijke tijd beleefde, groeide de keten uit tot tachtig zaken in Nederland, zeventien in België, zes in Frankrijk en twee in Luxemburg. In al die landen kwam ook een webshop, plus een Duitse variant. Het faillissement van dinsdag betreft alleen de tachtig Nederlandse fysieke winkels.

Lees ook: ‘Redder’ van V&D ziet eigen winkelketen CoolCat omvallen

Slechte zomer

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat CoolCat royale winsten boekte. In 2011, 2012 en 2013 ging het om bedragen van 13 miljoen tot 15,5 miljoen euro netto. In 2014 kelderde dat naar 3 miljoen, nog een jaar later schoot CoolCat in de min: een verlies van 11,3 miljoen euro. En de rode cijfers bleven. In 2016 ging het om 18,6 miljoen, in 2017 om 10,6 miljoen euro. Herstructurering mocht niet meer baten.

Het bankroet wijt het bedrijf nu aan het weer: de zomer die maar aan bleef houden, een herfst die maar niet wilde komen. Daardoor kon de winkelketen de nieuwe collectie niet kwijt.

Confectie-ondernemer Heilbron schrijft het faillissement toe aan de rap veranderende wereld van de retail. „Het is gewoon heel lastig om je aan te passen. De markt verandert zo snel, en er spelen zo veel nieuwe factoren; online natuurlijk, maar ook de Primark bijvoorbeeld. Als ik langs de Primark loop, zie ik mensen naar buiten komen met volle zakken zo groot als een halve Mini. Het is zo anders dat het niet makkelijk te begrijpen is. Het is tijd voor jongere generaties om het stokje van de nieuwe retail op te pakken.”

De 73-jarige Heilbron vermoedt dat Kahn wel rekening hield met een faillissement. „Hij is niet de man die achter het stuur gaat zitten om vervolgens niet te weten waar hij heen rijdt.”

Oud-Hema-baas Van Zetten heeft de snelle veranderingen van de laatste jaren ook gezien. „Het koopgedrag is niet meer hetzelfde, de traffic in de binnensteden is heel anders geworden, en er zijn nieuwe merken bijgekomen, die blijkbaar beter aansluiten bij de huidige tijd.”

Doorstart

Het wegvallen van de Nederlandse CoolCat-zaken, waarvan sommige deze week nog open waren, betekent niet dat Kahn ook stilvalt. Zijn andere bedrijven staan nog overeind. America Today en MS Mode draaien relatief goed, aldus de woordvoerder van Kahn. Lingeriemerk Sapph maakt een bescheiden winst van circa een half miljoen.

Overigens is MS Mode al eens failliet gegaan, in 2016. Het kon een doorstart maken omdat Kahn bereid was er veel geld in te steken. Of zo’n scenario er ook voor CoolCat in zit, moet nog blijken.

Samen met een groepje investeerders nam Kahn in 2016 de merkenrechten over van V&D. Die gebruiken ze nu voor een webwinkel, vd.nl. „Het gaat oké”, zegt Van Zetten, mede-investeerder in de webshop. „We hebben al behoorlijke omzetten, we zijn niet ontevreden.”