Universiteit Utrecht schorst medewerker om Facebook-bericht

Onder een op Facebook gedeeld artikel over de verkiezingswinst van Forum voor Democratie schreef een universitair docent: “Volkert, waar ben je?”

Het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.
Het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Universiteit Utrecht (UU) heeft een medewerker op non-actief gesteld vanwege een reactie die hij op Facebook heeft geplaatst. Eerder op vrijdag zei de universiteit al “nadrukkelijk afstand” te nemen van het bericht. Onder een op Facebook gedeeld artikel over de verkiezingswinst van Forum voor Democratie schreef een universitair docent: “Volkert, waar ben je?” Dat is een verwijzing naar Volkert van der G., die in 2002 Pim Fortuyn doodschoot.

“Wij vinden dit een verwerpelijke reactie”, schrijft de universiteit in een persverklaring op haar site. De onderwijsinstelling heeft klachten gekregen over het schrijven van de medewerker. De persoon in kwestie ontvangt “op zeer korte termijn een uitnodiging (…) voor een gesprek met het Faculteitsbestuur over zijn uitlating”.

Ophef

Op sociale media ontstond veel ophef over de Facebook-reactie. De universiteit meldt dat de docent doodsbedreigingen heeft gekregen. Zijn account heeft hij daarom inmiddels gedeactiveerd. De post is verwijderd.

Voor hij dat deed, reageerde hij volgens RTV Utrecht op zijn persoonlijke pagina op de ontstane ophef. “Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van”, zou hij geschreven hebben. “Ook bied ik mijn excuses aan aan iedereen die deze opmerking gekwetst heeft.”

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) noemde vrijdag tegenover ANP het bericht van de UU-medewerker onacceptabel. De bewindsman benadrukt dat politici in vrijheid en veiligheid moeten “kunnen zeggen wat zij willen zeggen”.