Speciaal aanklager Mueller rondt onderzoek inmenging Amerikaanse verkiezingen af

Robert Mueller heeft zijn Ruslandonderzoek overhandigd aan minister William Barr van Justitie. Wat er precies in staat is nog onduidelijk en vooral bij Democraten klinkt de roep om snelle en volledige openbaarheid.

Het onderzoek naar de banden tussen het campagneteam en de Russen liep bijna twee jaar.
Het onderzoek naar de banden tussen het campagneteam en de Russen liep bijna twee jaar. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 afgerond. Dat meldt persbureau AP vrijdagavond. Daarmee komt er een einde aan een bijna twee jaar durend onderzoek naar de banden tussen Rusland en Trumps campagneteam inclusief de president zelf. De onderzoeksresultaten zijn overgedragen aan minister William Barr van Justitie.

Wat Muellers bevindingen precies zijn, is nog onduidelijk, maar meerdere media, waaronder AP, melden dat een hooggeplaatste anonieme medewerker van het ministerie van Justitie zegt dat Mueller geen nieuwe aanklachten aanbeveelt. Dat zou goed nieuws zijn voor president Trump en vooral ook voor zijn schoonzoon Jared Kushner en zoon Donald Trump jr. Barr zegt mogelijk later dit weekend meer over de hoofdpunten bekend te maken.

Lees ook dit verhaal van correspondent Bas Blokker over de afronding van het onderzoek: ‘Eindrapport Mueller beveelt geen nieuwe aanklachten aan’

De Democraten vrezen dat Barr niet het hele onderzoek vrij zal geven. Het Huis van Afgevaardigden sprak middels een niet-bindende resolutie recent de wens uit dat de onderzoeksresultaten volledig naar buiten worden gebracht. Voorzitter van het Huis Nancy Pelosi en Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, reageerden direct. Zij vinden dat het Witte Huis zich niet mag bemoeien met welke onderzoeksresultaten wel en niet gedeeld worden. Trump typeerde het onderzoek eerder als een “heksenjacht”.

De leider van het Republikeinse smaldeel in het Congres, Mitch McConnell, zegt volgens Reuters te hopen dat Barr zo snel mogelijk zo veel mogelijk informatie vrijgeeft.

Lees ook: Nieuwe justitieminister kan buffer worden tegen Mueller-onderzoek

Wat er met het onderzoek gebeurt is aan Barr, zo bevestigde het Witte Huis vrijdagavond. Woordvoerder Sarah Sanders liet weten dat ,,de volgende stappen onder de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie Barr liggen” en dat het Witte Huis “het rapport niet heeft ontvangen, noch op de hoogte is gesteld van de inhoud” ervan.

President Trump zelf heeft nog niet gereageerd. Advocaten van Trump lieten weten “blij” te zijn dat het onderzoek is afgerond, maar willen wel inzage hebben voordat het al dan niet gedeeltelijk openbaar wordt, meldt AP.

Bernie Sanders: niemand staat boven de wet

Net als Pelosi en Schumer roept ook de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders op tot volledige openbaarmaking. “Niemand staat boven de wet, ook de president niet”, stelt hij op Twitter.

Doel van het onafhankelijke onderzoek was om in kaart te brengen in hoeverre het campagneteam van Trump heeft samengewerkt met de Russische regering. Trump heeft altijd ontkend dat er enige vorm van samenwerking is geweest, al werden meerdere bondgenoten van de president eerder veroordeeld vanwege hun aandeel in de zaak. Zo kreeg Trumps voormalige campagneleider Paul Manafort eerder deze maand een celstraf van 7,5 jaar opgelegd, onder meer omdat hij in het Ruslandonderzoek meermaals had gelogen.