Pyongyang haalt staf weg van Koreaans overlegkantoor

In het bureau aan de grens konden functionarissen van beide landen sinds september vorig jaar direct overleggen. Noord-Korea heeft geen uitleg gegeven voor het besluit.

Vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Korea bij de opening van het overlegkantoor in Kaesong in september.
Vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Korea bij de opening van het overlegkantoor in Kaesong in september. Foto AP

Noord-Korea heeft vrijdag onverwacht zijn staf weggehaald van een overlegkantoor dat het onlangs met Zuid-Korea geopend had. Dat meldt persbureau Yonhap op basis van het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging.

Noord-Koreaanse functionarissen zouden “van hoger af” het bevel hebben gekregen om te vertrekken. Het is niet duidelijk of de beslissing van Pyongyang definitief is of niet. Seoul noemt het “spijtig” en roept Noord-Korea op om het personeel terug te sturen. Zuid-Korea mag zijn mensen gestationeerd laten in het kantoor, dat in september vorig jaar werd geopend en dat in het Noord-Koreaanse grensplaatje Kaesong staat. Seoul laat weten dat komend weekend in ieder geval nog 25 functionarissen blijven.

Noord-Korea’s besluit is een tegenslag voor de onderhandelingen tussen beide landen. De Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-in hoopt op betere relaties, maar dat vooruitzicht is onder druk komen te staan sinds een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim over het kernwapenprogramma van Pyongyang en Amerikaanse sancties vorige maand niets opleverde.

In het bureau stonden vertegenwoordigers van de twee landen 24 uur per dag paraat voor overleg, voor het eerst sinds de opdeling van het schiereiland in 1945. Eerder werd overleg vooral telefonisch of via de fax gedaan, en opgeschort wanneer de spanningen opliepen. Een verbindingsbureau werd daarom ook gezien als een belangrijke volgende stap in het vredesproces tussen beide landen.

Lees ook: Hoop op deal Trump en Kim blijft leven