Prominent CDA’er

Oud-minister en Eurocommissaris Frans Andriessen (89) overleden

Oud-minister en voormalig Eurocommissaris Frans Andriessen is vrijdag op 89-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat meldt persbureau ANP. Andriessen kwam in 1967 in de Tweede Kamer voor de KVP. Vanaf 1971 was hij de laatste leider van die partij, voordat KVP, ARP en CHU opgingen in het CDA. In het kabinet-Van Agt I (1977-1981) was Andriessen minister van Financiën. Hij was een prominent CDA’er en stond bekend als pragmatisch politicus en een taaie onderhandelaar. Hij trad in 1980 af omdat het toenmalige kabinet zich niet kon vinden in zijn stringente bezuinigingsplannen. Na zijn aftreden werd hij Eerste Kamerlid en, in 1981, Eurocommissaris op verschillende posten. Later werd hij nog vicevoorzitter van de Europese Commissie. (NRC)