Oud-minister Frans Andriessen (89) overleden

De prominente CDA’er is 89 jaar geworden. Hij was minister van Financiën in het kabinet-Van Agt I.

Archiefbeeld van Frans Andriessen.
Archiefbeeld van Frans Andriessen. Foto Cor Mulder/ANP

Oud-minister en voormalig eurocommissaris Frans Andriessen is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Dat maakte zijn familie bekend, meldt ANP. In 1967 kwam hij in de Tweede Kamer voor de KVP. Vanaf 1971 was hij de laatste leider van die partij voordat die opging in het CDA.

Twee jaar terug ging columnist Jutta Chorus bij Frans Andriessen en zijn vrouw Catherine op bezoek. Haar column daarover:De wraak op de Eurocrats

In het kabinet-Van Agt I (1977-1981) was hij minister van Financiën. Andriessen was een prominent CDA’er en stond bekend als een pragmatische politicus en een taaie onderhandelaar. Hij trad in 1980 af omdat het toenmalige kabinet zich niet kon vinden in zijn stringente bezuinigingsplannen.

Na zijn aftreden werd hij Eerste Kamerlid en vervolgens, in 1981, eurocommissaris op verschillende posten. Ook was hij in de periode 1985-1992 vicevoorzitter van de Europese Commissie. Tot 2009 was hij hoogleraar Europese integratie aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

“Een man van principes en een politicus met groot gezag” noemde CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma Andriessen vrijdag in een reactie op Twitter. “Als Tweede Kamerlid, senator, minister van Financiën en eurocommissaris heeft hij heel veel voor ons land en voor Europa betekend. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en dierbaren.”

Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma Frans Andriessen was een man van principes en een politicus met een groot gezag. Als Tweede Kamerlid, senator, minister van Financiën en eurocommissaris heeft hij heel veel voor ons land en voor Europa betekend. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en dierbaren.

Allochtonenvraagstuk

NRC sprak Andriessen in 1999. “De rijkdom in de wereld is nog steeds volstrekt onrechtvaardig verdeeld”, zei hij toen in een interview.

“Tachtig procent van de welvaart is in handen van twintig procent van de wereldbevolking. Dat is op internationaal niveau het grootste onopgeloste probleem van de twintigste eeuw en een van de grootste opgaven voor de 21ste eeuw.”

Ook maakte hij zich destijds druk over het “allochtonenvraagstuk”. Daarover zei hij:

“Dat is ook een sociaal probleem, dat doorwerkt in de hele samenleving. Daar hebben we nog geen oplossing voor.”