Internationale gemeenschap keurt oproep Golanhoogten af

Trump twitterde donderdag erkenning van de Israëlische soevereiniteit in de Golanhoogten te willen. Internationaal wordt de omstreden oproep afgekeurd.

Een Israëlische vlag met op de achtergrond het dorp Majdal Shams in het door Israël bezette gebied van de Golanhoogten.
Een Israëlische vlag met op de achtergrond het dorp Majdal Shams in het door Israël bezette gebied van de Golanhoogten. Foto Ariel Schalit/AP

Veel landen hebben afkeurend gereageerd op de oproep van de Amerikaanse president Donald Trump om Israëlische soevereiniteit in de Golanhoogten, dat sinds eind jaren zestig door Israël is bezet, te erkennen.

Syrië, op wie Israël de Golanhoogten tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde, reageerde vrijdag boos. Volgens het Syrische staatspersbureau toont de Amerikaanse president, die donderdag twitterde dat het gebied van “strategisch belang” voor de veiligheid en “regionale stabiliteit” van Israël is, zijn “minachting” voor internationale wetgeving. De Syrische regering wil het gebied nog altijd terugwinnen. In 1981 annexeerde Israël de Golanhoogten, maar dat werd internationaal niet erkend. De VN veroordeelden de bezetting en annexaties in meerdere resoluties.

Bijval van bondgenoten

Meer landen vielen de Syrische regering vrijdag bij, waaronder Rusland en Iran, twee belangrijke bondgenoten. Rusland wijst erop dat de erkenning van Israël in het gebied VN-resoluties zou schenden. Het Kremlin hoop dat het “enkel een oproep” is en actie van de VS uitblijft. Iran noemde de oproep van de Amerikaanse president “illegaal en onacceptabel”.

Turkije, dat aan Syrië grenst, reageerde ook negatief. Volgens president Recep Tayyip Erdogan mag de bezetting van de Golanhoogten niet worden gelegitimeerd. De minister van Buitenlandse Zaken in Egypte liet weten zich te houden aan de internationaal gemaakte afspraken over het gebied.

Lees ook deze reportage over de Druzische bewoners van de Golanhoogte

Het samenwerkingsverbond van zes golfstaten op het Arabische schiereiland wijst erop dat Trumps verklaring “de kansen op vrede in de regio ondermijnt.”

Ook reacties in Europa negatief

Een EU-woordvoerder benadrukte dat “de positie van de EU niet is veranderd” en “de EU, in lijn met internationale wetgeving, Israëlische soevereiniteit in gebieden die het land sinds 1967 bezette niet erkent. Daaronder vallen ook de Golanhoogten.”

In Nederland zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) dat het kabinet Trumps oproep niet zal volgen. Het zou volgens Blok niet helpen “om acties te ondernemen die de toch al broze situatie daar in gevaar kunnen brengen”, aldus persbureau ANP. Ook de Duitse regering reageerde afkeurend op de Amerikaanse oproep, en benadrukte dat het “unilaterale stappen” afkeurt.

Correctie (22 maart 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Israël de Golanhoogten tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1969 veroverde. Dat klopt niet. Dat was in het jaar 1967. Hierboven is dat aangepast.