Hof: twintig jaar cel voor moord op Koen Everink

Verdachte Mark de J. is in hoger beroep opnieuw veroordeeld voor de moord op zakenman Everink in 2016.

Politie bij de woning van zakenman Koen Everink aan de Hoflaan in Bilthoven, nadat daar in maart 2016 zijn lichaam was aangetroffen.
Politie bij de woning van zakenman Koen Everink aan de Hoflaan in Bilthoven, nadat daar in maart 2016 zijn lichaam was aangetroffen. Foto Remko de Waal/ANP

Mark de J., die verdacht wordt van de moord op Koen Everink, is in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar cel. Het hof in Arnhem deed vrijdagmiddag uitspraak in die zaak. Verwacht wordt dat de advocaten van de hoofdverdachte nog in cassatie gaan.

Voor de nieuwe straf ging het hof mee met de eis van de advocaat-generaal. Die eiste in februari twintig jaar cel tegen de voormalige tenniscoach, die op 4 maart 2016 Everink in zijn villa in Bilthoven met 24 messteken om het leven zou hebben gebracht. De straf is hoger dan de achttien jaar gevangenis de rechtbank hem eerder oplegde.

Lees meer over de zaak-Everink: de tenniscoach houdt vol dat hij ontvoerd werd

Voor het OM weegt zwaar dat De J. niet heeft willen meewerken met enig onderzoek. Hij was vrijdag ook niet aanwezig in de Arnhemse rechtszaal. De advocaat-generaal legde ook de nadruk op “het gruwelijke karakter van de moord”, waarbij De J. bovendien zou hebben geweten dat Everinks jonge dochter in de buurt was en waarschijnlijk het lichaam zou aantreffen. Everinks lichaam werd uiteindelijk gevonden door zijn dochter, toen pas zes jaar oud.

Verdediging: tunnelvisie

Het hof ging vrijdag niet mee in de argumentatie van De J.’s advocaten dat het OM ‘tunnelvisie’ had. Het hof bepaalde dat genoeg nader onderzoek is gedaan naar andere verdachten of scenario’s. De J., die gokverslaafd was, heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de moord op Everink. Hij zegt dat hij destijds voor korte tijd ontvoerd was door een groep mannen. Zij zouden de moord hebben gepleegd.

“Mark de J. is degene die Koen Everink heeft gedood”, oordeelt het hof desondanks. Uit de zoekgeschiedenis op De J’s laptop concludeerde het hof dat het ging om een actie met voorbedachten rade.

In het onderzoek naar de moord vond de politie DNA-sporen van De J. op het mes dat naast het lichaam lag. In de auto van de verdachte werd een bloedspoor aangetroffen. Volgens het OM heeft De J. ook een duur horloge van Everink gestolen - ook daar zat bloed op - en dat na zijn arrestatie door zijn ouders laten bewaren in het huis van zijn zus. De verdachte en de gedode zakenman kenden elkaar: De J. (32) had een schuld van 80.000 euro bij Everink. De mannen konden het niet eens worden over het terugbetalen daarvan.