In beeld

Het Boekenbal 2019: twaalf schrijvers over hun moeder

Het is de felst begeerde uitnodiging van literair Nederland: een kaartje voor het jaarlijkse Boekenbal, dit jaar in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). De fine fleur van de boekenwereld was dan ook aanwezig om traditiegetrouw de – inmiddels 84ste editie – van de Boekenweek af te trappen rondom het thema 'Moeder de vrouw'. NRC begaf zich op de rode loper van het Boekenbal 2019 om aan de loslopende schrijvers én aanhang te vragen: waarin lijkt u het meeste op uw moeder? (Fotografie: David van Dam, tekst: Jonas Kooyman).
"Vooral als ik in de spiegel kijk, dan lijk ik steeds meer op mijn moeder”, zegt Connie Palmen. Ze kijkt naar haar broer, die schudt nee. "Ook het theatrale heb ik van haar.”
Foto: David van Dam
Journalist Olaf Koens, met naast hem Willemijn Tillmans van Nijgh & Van Ditmar: "Ik hoop heel zachtaardig te worden, zoals mijn moeder. Ik ga binnenkort naar Gaza om dieren te redden uit een dierentuin."
Foto: David van Dam
Murat Isik schreef het Boekenweekessay 2019. "De strijdvaardigheid om zichtbaar te worden, die heb ik van mijn moeder. Ik was jurist, dat nest heb ik verlaten om te gaan schrijven."
PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher, met naast hem zus Jessica: "Hard werken om voor jezelf te zorgen. Dat deed onze moeder in een tijd dat minder gewoon was."
Foto: David van Dam
Jessica Durlacher na lang nadenken: "Ik lijk niet echt op haar. Mijn moeder is een hele nuchtere vrouw, heel slim.” Pr-vrouw Ronit Palache: "Mijn moeder kan binnen drie seconden zien of iemand oké is. Dat heb ik ook.”
Foto: David van Dam
Mano Bouzamour: "Haar generositeit. Kwam er familie uit Brussel, dan sliep die in het bed van mijn ouders en lagen zijzelf op de grond. Bij mij slapen vrienden vaak op de bank, laatst rapper Sjaak nog. En ik betaal graag voor vrienden als we uit eten gaan.”
Foto: David van Dam
Hanna Bervoets: „Laten we het over die van elkaar hebben. Die van jou maakte altijd speurtochten voor je verjaardag. Dat avontuur, de verrassing, zo ben jij ook.” Vriendin Inge de Frank: „Jullie zijn allebei een ster in het vertellen van grote verhalen. Jullie kunnen de hele dag vertellen.”
Foto: David van Dam
Dimitri Verhulst zegt meteen: "Ik hoop in niks."
Foto: David van Dam
Özcan Akyol ontmoette journalist Anna van den Breemer zes jaar geleden op het Boekenbal, nu zijn ze samen. "Ik heb een enorme arbeidsethos van mijn moeder geërfd. Vijf columns per week, schrijven aan mijn derde roman, een gezin. Ik heb geen sociaal leven. Oja, de krullen, die heb ik ook van haar."
Foto:: David van Dam
Kunstenares Tinkebell: "De zorgzaamheid. Mijn moeder gaf mantelzorg, bijna als fulltime baan. Ik zorg voor mensen in het algemeen, voor vluchtelingen."
Foto: David van Dam
Peter Buwalda: "Deze lijntjes hier.” Hij wijst naar zijn wangen.
Foto: David van Dam
Schrijver Maurits de Bruijn: "Oh god, in alles, dat hoor ik van iedereen. Net als mijn moeder ben ik altijd alles kwijt. Ook hebben we allebei een liefde voor boter en mayonaise, echte emotionele eters."
Foto: David van Dam