Garuda wil order Boeing-toestellen annuleren, Boeing biedt excuses aan

737 MAX

Foto Joshua Roberts/Reuters

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia wil een bestelling van 49 Boeing 737 MAX 8-toestellen stopzetten. Aanleiding zijn de twee recente crashes met dit type waarbij alle inzittenden om het leven kwamen. Het is voor zover bekend het eerste officiële verzoek van een luchtvaartmaatschappij om een bestelling te annuleren.

Garuda had voor 4,9 miljard dollar (ongeveer 4,3 miljard euro) in totaal vijftig 737 MAX-toestellen besteld, waarvan er al één was geleverd. Garuda wil ook kijken of het geleverde toestel teruggestuurd kan worden. De maatschappij wil niet noodzakelijk geen Boeing-toestellen meer, maar wel een ander model.

In de tussentijd probeert Boeing klanten te verzekeren dat het werkt aan de veiligheid van de toestellen. Met een paginagrote advertentie in onder meer NRC reageert de vliegtuigbouwer op de huidige crisis.

Ook biedt het bedrijf excuses aan voor de gevolgen van de crisis voor consumenten; meerdere landen hebben inmiddels het luchtruim gesloten voor de 737 MAX waardoor toestellen aan de grond moeten blijven. Verder zegt Boeing „spoedig” met een software-update en een „bijbehorende” pilotentraining voor de 737 MAX te komen. Hoewel nog niet vastgesteld is wat de ongelukken heeft veroorzaakt, is inmiddels onder meer duidelijk geworden dat Boeing de gevolgen van een nieuw besturingssysteem heeft onderschat.

The New York Times meldt dat de neergestorte toestellen twee belangrijke veiligheidsfuncties misten, die optioneel waren. Ze maakten het vliegtuig aanzienlijk duurder, waardoor budgetmaatschappijen ervan hebben afgezien, mede omdat de autoriteiten ze niet verplichtten. (NRC)