Energiecentrale Angra 3

Braziliaanse ex-president Temer opgepakt wegens corruptie

De vorige president van Brazilië, Michel Temer, is donderdag in São Paulo opgepakt wegens corruptie. Zijn arrestatie is onderdeel van een onderzoek naar corruptie rondom energiecentrale Angra 3. Op bevel van de federale rechter werd ook de voormalige minister van Mijnen en Energie, Moreira Franco, gearresteerd. Temer werd in december aangeklaagd voor corruptie en witwassen. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor het uitvaardigen van een besluit in 2017 waardoor twee havencontracten zeventig jaar verlengd kunnen worden. In 2017 werd hij nog beschuldigd van afpersing en belemmering van de rechtsgang. Volgens de toenmalige hoofdaanklager Rodrigo Janot was Temer betrokken bij de grootste corruptiezaak ooit in Brazilië, Operatie Lava Jato (Wasstraat). (NRC)