Duizenden herdenken slachtoffers schietpartij: ‘Utreg buigt nooit’

Volgens de gemeente liepen zo’n 16.000 mensen mee met de stille tocht. Velen droegen bloemen en spandoeken in rood en wit.

'Utreg buigt nooit', leest het spandoek.
'Utreg buigt nooit', leest het spandoek. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

‘Utreg buigt nooit.’ Zo leest het enorme spandoek dat aanhangers van FC Utrecht vrijdagavond droegen tijdens de stille tocht ter herdenking van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij van maandag. Zo’n 16.000 mensen kwamen in Utrecht samen om in stilte van het Jaarbeursplein naar het 24 Oktoberplein te lopen, de plek waar de beschieting plaatsvond.

De tocht begon met een toespraak van Jan van Zanen, de burgemeester van Utrecht. Hij sprak over de gebeurtenissen van afgelopen maandag. “Om kwart voor elf stond de tram stil. En daarna de rest van Utrecht. (…) De stad werd stil.” De burgemeester zei dat Utrecht vrijdag opnieuw stil is, om “medeleven te tonen en om te laten weten dat hier geen plaats is voor haat en geweld”.

Lees ook: Schoten, angst, verhalen en een klopjacht in de wijken

Het publiek dat op de stille tocht afkwam, was zeer divers. Onder de deelnemers waren mensen van verschillende geloofsovertuigingen, studenten, kleine kinderen, voetbalsupporters en politici. Onder anderen premier Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus liepen mee. Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, burgemeester Pauline Krikke van Den Haag en locoburgemeester Bert Wijbenga van Rotterdam waren aanwezig.

Op luchtfoto’s is te zien dat veel deelnemers witte en rode bloemen en spandoeken bij zich droegen: de twee kleuren van Utrecht. Ook de spelers van het Nederlands elftal hebben een moment genomen om de schietpartij te herdenken. “Al lopen we vanavond niet mee, tien kilometer verderop staan wij stil bij de verschrikkelijke gebeurtenis van maandag”, schrijft aanvoerder Virgil van Dijk op Twitter.

Eerder op vrijdag kwamen in de wijk Kanaleneiland zo’n tweehonderd moslims samen om de schietpartij te herdenken, meldt de NOS. Een imam hield een toespraak waarin hij opriep tot verbroedering. “Liefde zal winnen van haat”, zei hij. Bij de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein legden de aanwezigen bloemen neer.